Известни са победителите в Петия национален конкурс за нови творби

...
Известни са победителите в Петия национален конкурс за нови творби
Коментари Харесай

Ясни са победителите в конкурса за духова музика на община Монтана

Известни са спечелилите в Петия народен конкурс за нови произведения за духов оркестър, проведен от община Монтана.
В категория „ Хоро” първа премия завоюва композицията „ На Дунава” по музика на Галя Грозданова и аранжимент на Ради Радев. На второ място бе класирано „ Еленино хоро” от Юлиян Слабаков, а на трето – „ Дайчово хоро” от Роман Михайлов.
В категория „ Марш” журито не присъди първа премия. Втора премия се поделя сред Николай Луканов за марша „ Българският дух непобедим” и Елисавета Иванова за марш „ Балкан”. С трета премия бяха удостоени две произведения - „ Илинденско-преображенски марш” от Ради Радев и „ Гвардейски марш” от Стефан Илиев.
В тазгодишното издание на състезанието, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „ Дико Илиев”, участваха 18 създатели. Творбите дойдоха от България, Сърбия и Полша.
Съгласно регламента на състезанието отличените създатели ще получат парични награди. Статуетката на Дико-Илиевите празници и грамоти ще им бъдат връчени на тържественото разкриване на фестивала, което ще състои на 8 юни 2018 година в Монтана. Творбите на отличените композитори ще бъдат изпълнени от оркестри, участващи в ХVІ издание на празниците.
Тричленна комисия оцени творбите. Неин ръководител бе проф. доктор Жорж Бонев – композитор и възпитател, член на Съюза на българските композитори. Заедно с него журираха Юли Дамянов композитор, основен диригент на Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски, диригент на Софийски духов оркестър, член на Съюза на българските композитори) и полк. Александър Иванов – диригент на Представителния духов оркестър на Академията на Министерство на вътрешните работи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР