Известни с ексцентричната си нагласа, хората от шоубизнеса често стават

...
Известни с ексцентричната си нагласа, хората от шоубизнеса често стават
Коментари Харесай

Само в "ШОУ"! Йорданка Христова колекционира ветрила, Янка Рупкина живее с кукли

Известни с ексцентричната си настройка, хората от шоубизнеса постоянно стават жертва на буйни увлечения и необикновени занимания. В някои случаи запалените колекционери събират предмети, свързани с специалността им, в други експонатите разкриват тайните фантазии на притежателя си. Певецът Георги Минчев, да вземем за пример, още от младежките си години има склонността да събира грамофонни плочи. Рокзвездата е притежател на всички албуми на „ Бийтълс”, „ Щурците”, Васил Найденов, Лили Иванова. Притежава даже издадена от него в Париж дребна плоча с песента на „ Щурците” „ Стоп, стоп, стоп”, която у нас не е видяла бял свят. Колекцията му наброява над 500 албума. Фината му колежка Роси Рос се радва на колекция картини от български майстори на четката. Самата Роси също по този начин рисува скрито от време на време. Другата й пристрастеност са керамичните творби, създавани в Етъра от приложничката Виолета Керемедчиева.

Попзвездата Росица Кирилова задоволява любовта си към животните с сбирка от към 600 картички с изображения на четириноги. Експонатите са събирани в продължение на 15 години, като редом певицата е натрупала и колекция плюшени играчки. Страстта на артиста Стефан Мавродиев е издирването на сведения за старинния му жанр. Един от

прадядовците на артиста е бил персонален касиер на Апостола

Стефан Мавродиев има и сбирка от картини на наши художници, която запълва стените на хола му от тавана до пода. Стефка Берова натрупа порцеланови кукли и животни. Увлечението на певицата е повлияно от приказките на Андерсен и братя Грим, с които израснала. В сбирката се пазят доста скъпи кукли на повече от 150 години, както и типични порцеланови играчки от Италия, Холандия и Белгия.

Фолкзвездата Сашка Васева колекционира стъклени и керамични котки, които са обичаните й животни. Последната пристрастеност на звездата е да

реди по стените на новата си къща саби и ками

Засега Сашка има 2 саби - едната от XIX век, другата - модерна направа. Камите са 3, украсени с камъчета и сребро.

Покойният всемирски лъв Хачо Бояджиев се слави с сбирката си от всички вестници, издавани в България от 1993 година насам. Специални сейфове на тавана на ексшефа на Българска национална телевизия пазят най-новата история на България. Другата горделивост на Хачо бяха над хилядата сувенири, събирани при пътуванията му в чужбина. „ 25 пъти съм прелетял земното кълбо, само че пристрастеността ми към пътуванията още не е до дъно удовлетворена”, споделяше господин Бояджиев.

От 30 години насам Йорданка Христова колекционира ветрила, само че не с цел да ги реди из витрини, а най-вече с цел да си ги употребява в горещите дни. Изпълнителката на „ Ще не преставам да пея” продължава да попълня сбирката при пътуванията в чужбина, като всяко си има друга история. Знаейки за нейната уязвимост, почитателите също й вършат дарове за сбирката. Повечето ветрила са на прилични цени, само че примата на родната сцена има и такива, чиято стойност надвишава 250 лв.. Те обаче са

предимно поръчкови, с инкрустирани кристали или други украси

„ Навремето ветрилата ми бяха aкcecoap, a в този момент са ми нужни по понятни аргументи... Първото беше от Куба, по-късно от кое място ли не - от Испания, Белгия, Мексико. Приятелите ми знаят слабостта и ми подаряват непрестанно, имам и антики. Много са. Те са в съвсем всички цветове, имам огромни, дребни, на точки... не съм ги броила”, споделя певицата. Казва, че в сбирката си има най-различни - цветни, бели от дантела, копринени. Още помни едно сандалово ветрило отпреди 40 години, което носело разнежващия мирис при всеки мах. Приятелите й носят сувенири от целия свят. Най-голямото й ветрило е японско, 70-80 см, и като се разтвори, е напряко като картина за стена. Най-малките са по 10-12 см. Антиквари пък й подарили две доста остарели, едното било със сиви пера, другото ставало и за шапка. Преди време неуморната латино прима си купила от Брюксел две с тамошна дантела - бели и черни. Не ги излага в дома си като на вернисаж, а си ги пази в шкафове.

Малкото панелно жилище на последния етаж на неугледен блок в столичния квартал „ Дружба” е пренаселено. Там Янка Рупкина живее заобиколена от безчет кукли.

„ Бяхме доста небогати и като дете в никакъв случай не съм имала кукла, по тази причина като почнах сама да спечелвам, започнах да си закупувам кукли - отвред по света, където бях.” Изпълнителката признава, че част от куклите са й подарени от другари и фенове, а останалите си купувала сама. Най-интересното е, че всички до една са кръстени на сътрудници, нейни близки или известни персони. Често приказва с тях, а когато пък е ядосана, даже им се кара. Има три дребни дървени куклички в национални носии: „ Стоянка Бонева, Ева Георгиева и... това съм аз - водещият глас”, споделя Янка. Най-смешна е историята на

гуменото прасенце Хрушчов

Купила го на един от първите си концерти в Русия. На улицата една жена я стопира и пита: „ Това да не е Хрушчов?” и сочи прасчо. Сега Хрушчов се кипри сред Чебурашка, крокодила Гена и още няколко съветски герои. До тях са Доли Партън, Чилига от Улан Батор и по този начин нататък - безкрайна поредност, събрала целия свят в един панелен хол. Има и кукла, наречена Ванга. Миниатюрната дрънкулка на седнало момиче в алена дреха е знак на българската пророчица като дете. До нея в дома на Янка Рупкина стои неотворена кутия. През целофана се вижда друга, към този момент огромна кукла, още веднъж в алено. Това е вуйна Ванга, както я назовава певицата, към този момент стара. Куклата била специфичен подарък за пророчицата, която Янка донесла от Австралия. Не могла обаче да я сервира приживе на ясновидката. Когато отишла в Петрич, Ванга към този момент била доста болна и не приемала никого. Не след дълго умряла. Янка признава, че нюанс и положително въодушевление в дома й внасят освен куклите, само че и многото губери, събирани от всички краища на страната.

За разлика от сътрудниците си на Запад българските звезди не събират златни бижута, платна на Пикасо и китайски порцелан. Но скромните им сбирки демонстрират не по-малка сензитивност, автентичност и просвета.

Подготви Евгени БОЯНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР