Известната украинска медичка Юлия Пайевска, чиито записи от обсадения град

...
Известната украинска медичка Юлия Пайевска, чиито записи от обсадения град
Коментари Харесай

Русия освободи пленена медичка, заснела ужасите на Мариупол

Известната украинска медичка Юлия Пайевска, чиито записи от обсадения град Мариупол станаха публично притежание, беше освободена от съветските сили в петък, три месеца след залавянето си на улиците на града, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пайевска е известна в Украйна под прякора Тайра - потребителското ѝ име във видеоиграта World of Warcraft. Прикрепената към тялото ѝ камера беше записала 256 гигабайта, показващи напъните на екипа ѝ да избавя ранени бойци, както украински, по този начин и съветски. Тя съобщи клиповете на екип на АП, който ги изнесе от града на 15 март.

Тайра и неин сътрудник бяха хванати от съветските сили на 16 март – същия ден, когато съветски въздушен удар в центъра на града лиши живота на към 600 души.

Съпругът ѝ Вадим Пузанов съобщи пред АП, че е приказвал с нея по телефона и тя е на път към болница в Киев.

Записите на Тайра бяха гледани от милиони души по света. Пузанов благодари за медийното отразяване, посочило, че брачната половинка му се е опитвала да избавя както украински цивилни, по този начин и ранени съветски бойци.

Вчера Тайра изрече в Телеграм признателност на украинския президент Володимир Зеленски за напъните за освобождението ѝ. Във видеото тя се обръща и към арестуваните в Русия украинци с думите “знам, че всичко ще се подреди и всички ще се върнем вкъщи, както аз сега”.

Зеленски разгласи освобождението на медичката в послание към нацията и благодари на всички, работили за постигането му. “Тайра е към този момент вкъщи. Продължаваме да работим, с цел да освободим всички”, съобщи той.

Стотици видни украинци са хванати или отвлечени, в това число служители, публицисти, деятели и правозащитници.

Москва твърди, че Тайра е работела за националистическия батальон “Азов”. Според съветската агитация военните дейности целят “денацификация” на Украйна. АП обаче отбелязва, че не е разкрила данни за връзки сред Пузанова и “Азов “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР