Известната по света много опасна Легионерска болест, причинявана от бактерията

...
Известната по света много опасна Легионерска болест, причинявана от бактерията
Коментари Харесай

Страшни болести ни дебнат при по-ниска температура на топлата вода

Известната по света доста рискова Легионерска болест, причинявана от бактерията " легионела пневмофила " (Legionella pneumophila) се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура, предизвести в изявление за БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания, в този момент консултант на Столична община по здравните въпроси.

Коментарът ме е във връзка изказвания на шефове на " Топлофикация София ", че температурата на топлата вода може да бъде понижена, с цел да се пести по-скъпият природен газ.

" Ако се понижи температурата на топлата вода до и под 55 градуса за клиентите на " Топлофикация София ", каквото предложение има, това крие заплаха от болести като легионела и други, породени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от жанр легионела, които са десетки серотипове ", изясни медикът.

" Когато температурата на застояващата във водопровода вода е към 25-30 и над 30 градуса, точно легионелите се развъждат, както и в протозоите, защитени от действието на хлора, се развъжда причинителят на дизентерия и други рискови за здравето на човек микроби ", сподели Кантарджиев.

Първото уединяване на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80-те години на предишния век. Прави го екип, управителен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог проф. Кантарджиев взел участие в проучването на този бацил - мъчно култивиращ се на специфични хранителни среди. Той се развъжда във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава се като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията " чехълчета ".

" Работейки над тях потвърдих, че други рискови микроби, които мъчно се развъждат в нежива външна среда, се развъждат в тези " чехълчета ". Такъв беше микробът, извършител на туларемията. И този бацил предизвиква доста тежки пневмонии. Такава зараза имахме 1997 година с 380 регистрирани заболели ", напомни проф. Тодор Кантарджиев.

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други доста патогенни и рискови единствено за индивида микроби, като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се развъждат в индивида и боледува единствено индивида, само че във външната среда не са трайни. Това е по този начин, тъй като във водоемите има доста бактериофаги - вируси, които характерно убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се развъждат в " чехълчетата ", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и по тази причина се популяризират от бактериофагите. И по тази причина, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда, изясни Кантарджиев.

" Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, в случай че са в протозои рисковите микроби, в това число причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива. Именно по тази причина е доста значимо водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, с цел да бъде водата безвредна за прилагане и пиянство ", разясни проф. Кантарджиев.

" Затова предлагам, когато човек е бил на отмора или дълго време отвън дома си и не е употребена водопроводната вода, би трябвало да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, по-късно да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе отвън банята, с цел да не диша от изпаренията, тъй като от тях също може да се болести - това е така наречен заразен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това предписание важи и когато отивате на хотел, на отмора ", сподели експертът.

" Не е прищявка, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, тъй като тя има дезинфекциращо деяние върху тръбите и понижава количеството на микроорганизмите ", предизвести професорът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР