Известната италианска романистка Франческа Меландри, която е изкарала в самоизолация

...
Известната италианска романистка Франческа Меландри, която е изкарала в самоизолация
Коментари Харесай

Писмо от Рим до Европа: Пиша ви от Италия, пиша ви от вашето бъдеще

Известната италианска романистка Франческа Меландри, която е изкарала в самоизолация в Рим съвсем три седмици, с цел да се защищити от пандемията на ковид в Италия, написа писмо " от бъдещето ", адресирано до всички европейци, като показа от първо лице през какви страсти те ще минат през интервала на карантина. 

Писмото, оповестено в The Guardian стартира по този начин: " Пиша ви от Италия, което значи, че ви пиша от вашето бъдеще. Сега сме там, където ще бъдете вие след няколко дни. Графиките на епидемията ни демонстрират преплетени в един общ, паралелен танц. Ние сме само на няколко крачки пред вас във времето, тъкмо както Ухан беше няколко седмици пред нас ".

Според Меландри, в цяла Европа се държим тъкмо както са се държали и италианците преди епидемията - лутайки се сред тезата  " че това е единствено грип. И за какво e всичкото това лутане? " и осъзнаването на заплахата, само че доста по-късно. 

" И като ви наблюдаваме оттова, от вашето бъдеще, ние знаем, че доста от вас ще започнат да цитират Оруел, та даже и Хобс, когато ви кажат да се залостите по домовете си, само че напълно скоро ще бъдете прекомерно заети за това, " продължава романистката. 

Според нея ще се изкушим от томчетата апокалиптична литература в библиотеките ни, само че скоро ще открием, че в действителност не ни е до четене. Ще се храним, тъй като би трябвало. Но няма да можем да спим. И непрекъснато ще се питаме какво се случва с демокрацията ни.



Ще имаме неудържим онлайн обществен живот - в Messenger, WhatsApp, Skype, Zoom... Но ще страдаме от неналичието на порасналите ни деца. Ще се питаме непрекъснато по кое време и дали ще ги забележим, а болката в гърдите ни ще е жестока. 

Старите сръдни и кавги ще наподобяват незначителни. Ще стартираме да се обаждаме на хора, на които сме се заклели, че в никакъв случай повече няма да проговорим, с цел да ги попитаме по какъв начин са и дали се оправят.

Много дами ще бъдат бити в домовете си.

" Ще се питате какво се случва с всички тези хора, които не могат да останат вкъщи, тъй като нямат дом. Ще се почувствате уязвими, когато излизате да пазарувате по безлюдните улици, изключително в случай че сте жена. Ще се запитате дали по този метод обществата се срутват. Наистина ли се случва толкоз бързо? А след това ще пропъдите тази натрапчива мисъл и ще се приберете у дома. За да се нахраните още веднъж ". 

И Меландри продължава описа си, посредством който предвижда, че ще търсим десетки групи в обществените мрежи с уроци за това по какъв начин да прекараме свободното си време по потребен метод. Ще се присъединяваме към всички тях с възторг, а след ден-два ще ги пренебрегваме изцяло. 

Ще придобием изключително възприятие за комизъм, ще размишляваме за парадокса на живота, ще се борим с наднорменото тегло с онлайн фитнес, ще си уговаряме срещи на опашката в магазина с другари и любовници, с цел да ги виждаме за момент, като несъмнено спазваме правилата за обществено разграничаване.

" Истинската същина на хората към вас ще бъде разкрита с цялостна изясненост. Ще се убедите, че сте прави за някои хора и неща, но ще има и изненади ". Литерати, които са били на всички места в новините, ще изчезнат, мнението им внезапно е без значение; някои ще пазят прекомерно рационални хрумвания, които ще бъдат толкоз лишени от съпричастност, че всички хора ще спрат да ги слушат. За сметка на това, хора, на които сме гледали с неуважение, ще се окажат вдъхващи успокоение, милосърдие, вяра, само че и ще са прагматични и проницателни. "

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР