Известен на маорски език като TeRiu-a-Māui, континентът Зеландия обхваща повече

...
Известен на маорски език като TeRiu-a-Māui, континентът Зеландия обхваща повече
Коментари Харесай

Публикуваха първата карта на изчезналия континент Зеландия

Известен на маорски език като TeRiu-a-Māui, континентът Зеландия обгръща повече от 5 милиона квадратни километра, т.е., бил е два пъти по-голям от субконтинента Индия, написа сп. Tectonics.

На въпроса за какво не е бил открит по-рано, учените изясняват, че 95% от повърхността на Зеландия е потопена под югозападната част на Тихия океан доста преди съществуването на индивида. На повърхността са останали единствено върховете на огромна планинска верига – двата острова на Нова Зеландия и няколко по-малки околни острова.

За континента Зеландия се знае малко, защото е съвсем изцяло недосегаем. Въпреки това, благодарение на скални проби от морето, и способи за геофизично картографиране, екип геолози от целия свят са съставили нова геоложка карта, с точните контури на Зеландия.

По тогавашните крайбрежия на потъналия континент геолозите са разкрили базалтови скални парчета и огромни пясъчни формирания на евентуална възраст към 95 милиона години. Наличието на по-стар гранит и вулканични скали допуска, че когато Зеландия...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР