Извънредно заседание на тема „Европейският отговор на войната в Украйна

...
Извънредно заседание на тема „Европейският отговор на войната в Украйна
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подкрепяме образованието за децата от Украйна с европейско финансиране

Извънредно съвещание на тематика „ Европейският отговор на войната в Украйна в региона на образованието " събра министрите на образованието на Европейския съюз, българския еврокомисар Мария Габриел и министърa на образованието на Украйна Сергей Шкарлет. Дискусията се концентрира върху въпросите свързани с поддръжката на украинските възпитаници, студенти и учители, бягащи от военната експанзия.

„ До момента 3 милиона са бежанците от Украйна, като съвсем половината от тях са деца. Днес те имат потребност от нашата поддръжка. Училището би трябвало да остане място, където децата се усещат предпазени. Изправени сме пред незабавна нужда да осигурим непрекъснатост на образованието на хиляди младежи, като в същото време подсигуряваме, че няма да изгубят контакт с майчиния език. Това изисква бързи, целенасочени и координирани дейности както на европейско ниво, по този начин и от всички страни членки. Ето за какво вкарваме ограничения в три посоки - финансова поддръжка за националните просветителни системи, общи насоки за приемане на бежанци в страните членки и ограничения за улеснение на достъпа до просветителна среда на украински език ", съобщи Мария Габриел.

На първо място, българският еврокомисар открои финансовите принадлежности, които ще бъдат разполагаем на страните членки. Новият инструмент „ Действия по линия на доближаването за бежанците в Европа " (CARE) ще даде опция на страните да дават незабавна помощ на украинските бежанци. Така да вземем за пример, с цел да се облекчи натискът върху националните бюджети, опцията за 100% съфинансиране по политиката на доближаване ще бъде удължена и за бюджетната 2021-2022 година.

Освен това страните ще могат да употребяват и средства от REACT-EU в размер на 10 милиарда евро и Фонд „ Убежище, миграция и интеграция " в размер на 420 милиона евро. Програма „ Еразъм+ " същo щe бъде мобилизирана. Тя ще даде опция на украинските възпитаници да бъдат включени в просветителните системи посредством планове за съдействие. Украинските учители могат да получат финансова поддръжка за тяхната интеграция в приемащите страни. Квалифициран личен състав може да бъде краткотрайно изпратен в районите, в които се настаняват бежанци.

Комисар Габриел сложи акцент и върху новата си самодейност обвързвана с Европейския портал за учебно обучение. „ Идеята е Европейският портал за учебно обучение да бъде място за шерване на опит за приобщаване на младите украинци в просветителните системи. Предвиждаме и специфична платформа за учители, преподаващи на украински език. С цел съгласуваност на тези дейности, сътворяваме работна група с всички страни членки. Групата ще сплоти експертния им опит за обезпечаване на благоприятни условия за възобновяване на просветителния развой на децата бежанци. Вярвам, че с обединени старания ще намерим най-ефективните решения и в дълготраен проект, с цел да дадем на младежите това, от което войната ги е лишила. ", заключи Мария Габриел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР