Извънредно заседание на Народното събрание заради ревизия на Закона за

...
Извънредно заседание на Народното събрание заради ревизия на Закона за
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите вкараха „интимна връзка” в законодателството

Извънредно съвещание на Народното събрание поради проверка на Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс. Лятната почивка на депутатите беше прекратена, с цел да разискват по-строги ограничения при принуждение. Извънредното съвещание беше провокирано от случая на 18-годишната Дебора, която беше нарязана с макетно ножче.
След над два часа спор депутатите одобриха гаранции за отбрана от домашното принуждение, като замениха термина „ фактическо съпружеско общуване ” с „ интимна връзка ”. Народните представители одобриха лицата, които са или са били в интимна връзка, без значение дали споделят едно домакинство, също да могат да търсят отбрана, като фокусът е върху даването на отбрана против принуждение, когато са налице интимни взаимоотношения. Със законодателните промени се уголемява кръгът на лицата, които могат да търсят бърза и ефикасна отбрана против принуждение.

Какво плануват и измененията в Наказателния кодекс
При лека телесна щета - до 2 години затвор и санкция до 1000 лв.. При наново нарушение на лека телесна щета да има най-малко 3 месеца затвор, оферират от „ Възраждане ”.
 Заложено е да се усилят наказванията при междинна телесна щета. Така оптималното да бъде до 8 години затвор, а не 6, както е до момента.
 В Закона за отбрана от домашното принуждение се вкарва нов термин – „ интимна връзка ”. Така лицата ще имат право на защита при упражнено върху тях принуждение.Още при започване на дебата неизясненост провокира определението на понятието „ интимна връзка ”.
„ Управляващата сглобка употребява една покруса на едно момиче в Стара Загора, с цел да се опита да си измие отвратителния съюз. Искам Кирил Петков да ми изясни по какъв начин се усеща неговият автограф до този на Бойко Борисов и на господин Пеевски. По вашето предложение за интимна връзка - вие с Пеевски и с Борисов сте в интимна връзка ”, сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.
„ Моля, господин Борисов, защото сте единствен от вносителите в залата, а сте се подписал и преди всичко в листата, излезте и дайте пояснение на тази интимна връзка. Коя е трайна, коя не е трайна, половата трайна ли е? Явно първия в тази интимна коалиция е господин Петков ”, добави Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.
Да отговори на офанзивите излезе Надежда Йорданова. Тя даде и формулировка на определението „ интимна връзка ”. „ Интимна връзка съставлява цялост от доброволни и трайни персонални, интимни и полови връзки сред две лица, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Отношение с дълготрайност най-малко от 60 дни ”, уточни тя.
„ 60 дни - от кой момент стартират? От първата среща или от първия полов, вероятно, контакт. И това незабавно навежда на втория въпрос, защото в дефиницията участва и полов контакт, значи ли, че би трябвало да има видеорегистратор, който да потвърждава този контакт, или ще се има вяра единствено на заявления ”, попита Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.
От „ Възраждане ” желаеха и нова корекция. „ Да уточни ясно, че двамата сътрудници от друг пол са на подобен стадий от своите връзки, който предхожда фактическото съпружеско общуване. Доказването е по три метода. Оглед и освидетелстване е едното, експертиза е вторият метод, третият - посредством очевидци ”, уточни Петър Петров.
„ Аз ще ви кажа за какво желаят да са 60 дни. Това е от персонален опит. Защото през вчерашния ден станаха 60 дни от тази коалиция. И тъй като те са жертва на домашно принуждение в тази интимна връзка, към този момент могат да обосноват след 60 дни какво се случва ”, добави самостоятелният народен представител Радостин Василев
„ Днешният спор обаче демонстрира какъв брой незряло, какъв брой лимитирано и какъв брой дебелашки се мисли в тази зала ”, безапелационен е Кирил Петков от ПП-ДБ.
След разногласията в Закона за отбрана от домашното принуждение, дебатите не престават и с измененията в Наказателния кодекс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР