Извънредно положение заради коронавируса обяви Световната здравна организация (СЗО). Това

...
Извънредно положение заради коронавируса обяви Световната здравна организация (СЗО). Това
Коментари Харесай

СЗО призна зловещата истина за вируса убиец

Извънредно състояние поради ковид разгласи Световната здравна организация (СЗО). Това стана след извършено незабавно съвещание.

От началото на седмицата огромните самолетни компании започнаха да анулират директните полети от и за Китай, като това решение ще осане в действие до 9 февруари. Вирусът към този момент е избран като “глобална пандемия”, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ден преди този момент СЗО поправя предварителната си оценка за разпространяването на китайския вирус и призна, че е подценила казуса.

Властите в Китай оповестиха, че към този момент 9692 души са инфектирани с новия ковид, като 213 са умряли от вируса, за който към момента няма открита ваксина. Ден по-рано съгласно публични данни инфектираните Китай бяха 7711, а жертвите – 132.

Почти всички смъртни случаи и множеството инфектирани са в провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентър на епидемията. Вирусът към този момент засегна 18 други страни.

“Нашата най-голяма угриженост е опцията вирусът да се популяризира в страни с по-слаби здравни системи. Това не е избор на съмнение към Китай”, сподели Тедрос Гебрейесус.

Междувременно във Франция потвърдиха шести случай на болестта. Италианският министър председател Джузепе Конте разгласи първите два случая на заразяване с ковид в страната и преустановяването на всички полети от и до Китай. Става въпрос за двама китайски туристи, сложени в изолираност в център за инфекциозни заболявания в Рим. В Германия е регистриран пети случай на заболяването.

У нас трима български жители – две дами и един мъж, са приети в болница и се следят поради подозрение за възпаление.

Националният център по заразни и паразитни заболявания разгласи в четвъртък следобяд, че са пристигнали китовете (комплет инструменти) за генетична диагностика посредством real-time PCR на ковид 2019-nCoV.

Скоростта на разпространяването на заболяването в Китай се смята за доста висока. СЗО предложи на болестта да бъде обещано краткотрайното название “остра респираторна болест 2019-nCoV”, а самия вирус към този момент е прочут като “2019-nCoV”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР