Извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса ще струва

...
Извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса ще струва
Коментари Харесай

Плащат 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни от бюджета, има неясни разходи

Извънредният труд на служители на реда и военни около ковид ще коства на бюджета 329,5 млн. лева .
България за момента регистрира пред Европейска комисия изключителни ограничения в размер на близо 2% от Брутният вътрешен продукт без парите от еврофондовете . Има страни като Гърция с доста по-сериозни пакети, има и страни, в които ограниченията се доближават като дял до българския.
Това излиза наяве от конвергентната стратегия, която страната ни праща всяка година в Европейска комисия в границите на европейския учебен срок. Тази година програмата съдържа специфична секция с оценка на проявлението и ограниченията, които страната насочва в битката с ковид, показва в. Сега.
Парите за ексклузивен труд в системата на МО и Министерство на вътрешните работи съставляват главната част от разноските за подхванатите ограничения за ограничение на вируса. Не е ясно каква част от тези пари към този момент са платени.
Полицаите на първа линия получиха еднократни награди от по 650 лева на човек, само че за тях сумата бе надалеч по-малка - 10 млн. лева Не е ясно дали тези 10 млн. лева за награди са включени в общата сума от ексклузивен труд в Министерство на вътрешните работи. Не е ясно и защо ще получат пари военните, които по този начин и не се включиха в опазването на реда по време на изключителното състояние . От документа излиза наяве, че парите за изключителните отработени часове в Министерство на вътрешните работи и МО ще бъдат обезпечени посредством преструктуриране на други разноски по бюджета.
Извън перото Министерство на вътрешните работи и МО администрациите ще финансират административни ограничения за ограничение на разпространяването на вируса на обща стойност от 170 млн. лева
, а пък 11,5 млн. са разноските за надзор на наложително карантинираните , в това число пристигнали от чужбина, 7 млн. лева са обезпечени за общините за защитни средства и стерилизация, 5,2 млн. е бюджетът за обезпечаване на топла храна и санитарни артикули на на възрастни и обществено слаби.
Много от ограниченията са систематизирани в рубрика други с бюджет от 106 млн. лева, без да е ясно какво тъкмо е включено в тях. Така общите разноски за административни ограничения стават 500 млн. лева или 0,43% от Брутният вътрешен продукт. (Парите за добавки от по 1000 лева за личният състав на първа линия в здравната система не са включни в равосметката, тъй като сумата за тях от 60 млн. лева се дава по линия на европейските фондове).
На 1,45% от Брутният вътрешен продукт възлизат ограниченията в поддръжка на бизнеса и заетостта. В тази сметка влизат 1 милиарда лева по схемата 60:40, 200-те млн. лева за безлихвени заеми за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се със спад в приходите и 500 млв. лева за необезпечени заеми за дребните и междинни предприятия за обезпечаване на ликвидност.
Сравнение
Прегледът на показаните в Брюксел стратегии на други страни демонстрира, че
Антикризисният пакет на Германия - с включен федерален и локален бюджети, възлиза на 7,2% от Брутният вътрешен продукт или 454 милиарда евро.
Австрия регистрира 1% разход от Брутният вътрешен продукт около основания административен фонд към финансовото министерство за изключителни разплащания на министерствата. Бюджетът на фонда е общо 4 милиарда евро.
Гърция, която направи доста повече данъчни отстъпки и вкара данъчна почивка, регистрира пакет от ограничения в размер на 5,35% от Брутният вътрешен продукт . Тя вкара и компенсации от 800 евро за хора, минали в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващи се, потърпевши от рецесията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР