Извънредният и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в България

...
Извънредният и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в България
Коментари Харесай

Посланикът на Иран пред БНТ - за нападението над Израел и напрежението в Близкия изток

Извънредният и пълномощен дипломат на Ислямска Република Иран в България Алиреза Ирваш разяснява пред Българска национална телевизия нападението с дронове над Израел и напрежението в Близкия изток.

Ваше превъзходителство, до каква степен би се задълбочил спорът сред Иран и Израел и по какъв начин това би повлияло на стабилността в Близкия Изток?

За да разберете и анализирате вярно събитията, би трябвало да прочетете книгата на историята през цялото време. Ако стартираме от средата на книгата, нито ще имаме вярно схващане за събитията, нито ще можем да го проучваме вярно.

Не търсете корена на тези спорове през април 2024 година Трябва да се гледа, че са минали 75 години, след като стартира окупацията на " ционисткия режим " и хората на Палестина бяха убити и разселени и техните земи бяха окупирани и всеки ден редица палестинци бяха убити, ранени и затворени и всеобщите убийства в Сабра, Шатила, Тал Заатар и сходни лагери, тяхното разселване, убийството на 34 000 палестинци през последните 6 месеца от израелците.

Причините за напрежението и неустойчивостта в района са неуважение и нарушаването на интернационалните разпореждания от страна на Израил и техните най-брутални закононарушения през 21 век и цялостната поддръжката на някои западни държавни управления. Тоест, в случай че едно държавно управление нападна дипломатическите обекти на друга страна срещу интернационалните правила и конвенции, тогава би трябвало да мълчи?! Ако нарушителите на законите извършат някакво закононарушение, неустойчивостта няма да се наруши?! Но в случай че жертвите отговорят в своя отбрана, това ще докара ли до неустойчивост?!

6 месеца един режим, т.е. Израил, прави най-бруталните неща против почтени и беззащитни хора. Така че за какво не се подхващат съществени дейности за понижаване на напрежението в района.

А за какво Съединени американски щати и нейните съдружници са мобилизирали всички свои военни уреди, с цел да поддържат убийствения израелски режим?!

Много се приказва за така наречен обръщение от нападението с тези дронове. Какво беше то от страна на Иран? Защо го определяте като сполучливо, макар че огромна част от ракетите и дроновете бяха свалени? Очаквахте ли сходен резултат?

Посланието беше доста ясно! Срещу опасността за националните ползи на Иран ще има мощен отговор. Отговорът на Иран в този миг беше единствено предизвестие! Предупреждението беше изцяло сполучливо. Какъв % триумф е имал или нямал, е подвеждаща! Предупреждението има политическо обръщение и посланието му доближи до ушите и мнението на целия свят.

Как се готовите за отговора, който Израел даде обещание по-късно нахлуване?

Това е влиза в специалността на военните командири. Дипломатите работят за попречване на война и разрешаване на разногласия по кротичък метод. Иранските военни командири твърдят, че в Иран има висок потенциал за реагиране и ние им се доверяваме.

И се надяваме, че няма да бъде належащо да демонстрираме тази дарба в сцената на борба. С опита от 8 години война от 1980 до 1989г., Иран е развил забележителна отбранителна подготовка.

Но медиите и държавните управления би трябвало да се стремят да успокоят атмосферата в района и света, тъй че нациите да могат да живеят кротичък живот. Не бива да се радваме на експлоадирането на каквато и да е война. Защото не се знае до кои гори вятърът ще отнесе пламъка на войната.

Как разчитате позицията на Запада, който осъжда офанзивата на Иран, само че в това време не поддържа Израел в желанието за отговор?

Разбира се, в случай че Съединените щати и някои европейски страни в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации бяха осъдили офанзивата на Израел против дипломатическите обекти на Иран в Сирия и не бяха предотвратили правенето на позиция против Израел в Организация на обединените нации, може би работата нямаше да се стигне до военния отговор на Иран.

Защото Иран първо опита да реагира с дипломатически средства и посредством Организация на обединените нации, само че не получи отговор и по тази причина употребява законовите си пълномощия според член 51 от Хартата на Организация на обединените нации (за законното право на отбрана против актове на агресия).

Но вербално опълчване на Съединените щати и някои европейски страни против нападението на Израил над дипломатическите обекти на Иран, опонира на тяхната политическа и военна поддръжка за войнолюбието на Израел. Нямаме вяра Америка и Европа да понижат напрежението, тъй като точно тяхната поддръжка за Израел е главната причина за разрастването на напрежението.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР