Ще отговори ли Израел на иранското нападение, каква подкрепа получи

...
Ще отговори ли Израел на иранското нападение, каква подкрепа получи
Коментари Харесай

Ще отговори ли Израел на иранското нападение? - пред БНТ говори посланик Йоси Леви Сфари

Ще отговори ли Израел на иранското нахлуване, каква поддръжка получи и по какъв начин ще се развие в този момент войната с Хамас в Газа - особено изявление пред Йоана Левиева-Сойер за предаването даде посланикът на Държавата Израел в България Йоси Леви Сфари.

Българска национална телевизия: Ваше превъзходителство, добре пристигнали в нашето студио. Да стартираме с новините. Вашият боен кабинет имаше съвещание. Очаквате ли нови удари от страна на Иран? Планирате ли ответни дейности и какви?

- Въпросът дали чакаме нови офанзиви от страна на Иран има явен отговор. От 7 октомври насам сме подложени на ежедневни набези от Иран. Изпълняват ги Хизбула, хутите, Хамас или както в този случай, през почивните дни, видяхме директни набези от Иран. Но във всички случаи зад тези офанзиви стои Иран. Ако ме питате дали чакам още набези. Да, виждаме образци дори от тази заран.

Българска национална телевизия: Ще добавите ли нещо към това което сподели към този момент военният кабинет във връзка с ответните дейности?

- Въпросът с ответните дейности е обвързван с общите трендове по света. Въпросът не е дали Израел ще предприеме контраофанзива. Въпросът най-много е какво ще вършим с Иран. Това, което следим, освен през последните месеци, а и години наред, е, че Иран играе мощно негативна роля на интернационалната сцена. Дори поддържа Русия и нападението ѝ против Украйна. Искаме ли такава страна да има нуклеарни оръжия? Мислим ли, че ще има по-голяма сигурност тук в Европа или другаде, в случай че Иран разполага с подобен боен потенциал? Разбира се, че не. Въпросът е какво ще е дейно във войната против режима в Иран? Не приказваме единствено за ответни дейности.

Българска национална телевизия: Какво ще бъде дейно?

- На първо място коалиция. Израел не може да се изправи самичък пред тази опасност. Имаме потребност от коалиция, от европейските страни, от Съединени американски щати. Имаме потребност от явен интернационален глас, който ясно да съобщи, че не одобряваме този индивид и дейностите на тази страна. Вече виждаме коалиция на арабски страни, което е извънредно забавно. Все повече арабски страни осъзнават, че Иран е опасност и за тях. Той не е ориентиран единствено против Израел.

Българска национална телевизия: В тази връзка Йордания беше измежду страните, които помогнаха да се прихванат удари от Иран. Какво е Вашето пояснение? Знаете ли за друга поддръжка от района? Някои медии пишат, че е обезпечено разследващо или друго подпомагане от Саудитска арабия, Обединените арабски емирства. Знаете ли за това?

- Въпросът какъв тип помощ е получил Израел от арабските страни не е главният въпрос. Основният въпрос е обвързван с изявлението на престолонаследника на Саудитска арабия. Той съобщи: " Иран е опасност за нашия район. Иран активизира терора. Иран стои зад 7 октомври и го прави, тъй като е съперник на нормализацията на връзките ни с Израел. " Това е най-важното. Също по този начин виждаме страни като Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Саудитска арабия. Те осъзнават, че бъдещето принадлежи на взаимното битие и мира. И въпреки това виждаме страни и най-много недържавни субекти – Иран, хутите в Йемен, Хамас, Хизбула в Ливан, Сирия, за които мирът няма бъдеще. Това е главният въпрос.

Българска национална телевизия: Разбира се, би трябвало да разберете, че тук в България и по света доста хора задават един въпрос: това ескалация ли е? Това трагична смяна ли е в обстановката в Близкия изток? И да чакаме ли тази война да се разрасне?

- Виждаме ескалация на дейностите на Иран. Виждаме го непрекъснато. Ако на 6 октомври ми бяхте задали въпроса „ какво ще ни донесе бъдещето? “, евентуално щях да приказвам за бъдеще на мира - мир в Близкия изток, мир със Саудитска арабия, с Мароко, с Бахрейн, с Обединените арабски емирства. А вижте пред какво сме изправени в този момент? Кой стои зад това? Иран. Дали това е ескалация? Да, явна е! И те въздействат освен на нашия район, а другаде. Като района на Русия и Украйна.

Българска национална телевизия: Разбира се, войната в Газа продължава. Видяхме, че Хамас прекрати договарянията за заложниците. Има ли връзка с иранското нахлуване? И какво очаквате да се случи в този момент?

- Йоана, нося тази значка – знак и знак, че Хамас продължава да държи наши заложници. 133ма души остават заложници на тази жестока терористична организация. Знаем какво тъкмо се случва с тях, знаем по какъв начин страдат. Чували сме от други, към този момент освободени заложници. И да си напомним, че те са в плен месеци наред. Много от тях са убити през този интервал. Заложниците остават в сърцата ни и в политиката ни. Хамас не се интересува от хората си. За Хамас хората нямат значение. Какво ще бъде бъдещето с Хамас, зависи значително от дейностите, които ще бъдат подхванати от Катар и други страни. Ще Ви дам образец. В деня, когато Съветът за сигурност одобри резолюция, с която прикани за преустановяване на огъня по време на Рамадан, както и за освобождение на заложниците, Хамас поздрави Съвета за сигурност за този апел за помирение, само че отхвърли всевъзможни оферти за съглашение за заложниците. И то в същия ден. Трябва да се запитате: за какво? Защото в последна сметка няма напън против тях. Като виждат, че интернационалната общественост приканва Израел за прекъсване на огъня, без да принуждава Хамас да заплати, за какво биха си платили?

Българска национална телевизия: Израел също може да оказва напън. Какво се случва с военната интервенция в региона на Рафа, която е обект на рецензия от интернационалната общественост. Смятате ли, че при сегашните условия тя ще е допустима?

- В този боен спор Израел има две, дори три съществени цели. Първата ни цел е освобождение на заложниците. Тя е ясна. Втората цел е изкореняването на Хамас, т.е. премахване на военните и административни качества на Хамас в Газа. Това също е разбираемо. Не можем да реализираме тази цел, в случай че оставим Хамас да господства в Рафа. Или ще изкореним Хамас от Газа, или ще сме очевидци по какъв начин още веднъж господства там. Ще Ви попитам: смятате ли, че Газа без Хамас ще е по-добра за сигурността на израелците и палестинците. Ще има ли по-голям късмет за спокойно бъдеще? Ако има по-големи шансове за спокойно бъдеще, ще би трябвало да приключим до дъно това начинание. Значи, че ще би трябвало да влезем в Рафа. Как ще го създадем? Как ще защитим цивилните? Кога ще се случи? Тези въпроси подлежат на разискване. Но дали би трябвало да сме в Газа. Отговорът е: да, и това включва Рафа.

Българска национална телевизия: Очаквате ли тази война да завърши скоро или да продължи? И по-важното, интернационалната общественост в решение за две страни в спора сред Израел и Хамас. Има ли към момента късмет за него?

- Не мисля, че интернационалната общественост разисква решение за две страни сред Израел и Хамас. Това е несъмнено. Никой не приказва за това. Въпросът е дали има опция за решение за две страни сред Израел и палестинците. Трябва да се запитаме какво решение търсим. Предполагам, че като приказваме за решение, приказваме за спокойно решение. Мирното решение се основава на обучение, смяна в идеологиите, помиряване. Не може да стъпи на ненавист и на предпочитание за заличаване на Израел. Не може да стъпи върху радикалния ислям. Може да се построи единствено от умерени хора, които желаят да живеят в мир с другите. В момента можем ли да приказваме за това бъдеще? Мисля, че е прекомерно рано.

Българска национална телевизия: Благодаря господин дипломат. Като всички останали се надяваме да има мир.

- Благодаря Ви. Ние също.

Автор: Йоана Левиева-Сойер


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР