Извънредни мерки за сигурност са предприети в цялата страна заради

...
Извънредни мерки за сигурност са предприети в цялата страна заради
Коментари Харесай

Водещи медици с цифри и факти за заразата

Извънредни ограничения за сигурност са подхванати в цялата страна поради четири доказани случая на новия ковид COVID-19 у нас. В международен мащаб броят на инфектираните пораства, само че процентът на умрелите поради вируса остава много невисок. Българските здравни специалисти все по-често споделят общо мнение, че сезонният грип може да докара до по-големи затруднения, както и до по-голяма смъртност. Чуват се и отзиви, че страховете на хората са безпочвени, а коронавирусът може да бъде стеснен и следен. Специалистите остават безапелационни, че предложените ограничавания и указания за добра персонална хигиена би трябвало да се съблюдават.

Доц. доктор Атанас Мангъров: 96-97% от инфектираните с COVID-19 ще оздравеят

„ Болниците са място, където хората би трябвало да бъдат лекувани. Не са място, където да бъдат затваряни. Заразените с ковид, на които им няма нищо, умерено могат да си стоят у дома. Като ги вкарате в една болница, тя се задръства. Освен това могат да се заразят лекарите, сестрите, санитарите и няма да има кой да обслужва болните “, съобщи в ефира на Нова телевизия доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница. По думите му, характерно лекуване на ковид за момента няма.

„ Много тежко болните, които потеглят да умират, се нуждаят от дихателна реанимация. На тези, на които им няма нищо, им давайте каквото ви пристигна мислено, на тях така или другояче ще им мине. Каквото и да им давате на хората с ковид в 96-97% от случаите те ще се оправят. Смъртността при ковид е сред 2-4% ”, разяснява доцент Мангъров.

Голяма част от страховете на хората са безпочвени, счита шефът на Александровска болница

„ Страховете на хората от ковид са оправдани, само че огромна част от тях са безпочвени. Трябва да се съблюдава фанатична персонална хигиена и хората непрекъснато да мият ръцете си. Хубавото е, че пациентите с ковид в България са в положително положение и попадат в групата на тези, които нямат потребност от интензивно лекуване в болнично заведение “, изясни пред bTV шефът на Александровска болница проф. доктор Костадин Ангелов.

Александровска болница разполага с задоволително защитни дрехи, които да обезпечат работата при възникването на зараза с ковид в границите на към две седмици.

„ Благодарение на сделката с Турция потребностите ще бъдат обезпечени за месец-два. След като българската промишленост създаде нужното количество защитни средства, ние ще подсигуряваме за извънредно дълъг интервал сигурността на чиновниците във всички лечебни заведения в страната “, сподели още шефът на Александровска болница.

„ Коронавирусът не е изключително рискова зараза и може да бъде следена. Ако имаме 100 пациенти, от тях към 80-90 ще прекарат болестта без признаци. Около 10 ще проявят признаци и едвам четирима ще имат потребност от болнично заведение “, разясни проф. Ангелов.

Здравният министър: Последствията от сезонния грип вид Б са по-тежки спрямо COVID-19

Здравният министър Кирил Ананиев похвали организацията на лечебните заведения в Плевен и в Габрово, където са настанени пациентите, дали позитивни проби за ковид у нас.

„ Освен ковид, в тези лечебни заведения има и сезонен грип вид Б, който от време на време е с по-тежки последици от ковид. Направена е добра организация и проект за преструктуриране на личния състав в двете лечебните заведения, тъй че, в случай че се наложи, експерти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното поделение “, изясни пред Българска национална телевизия здравният министър Кирил Ананиев.

Ръководителите на двете лечебни заведения в Плевен и Габрово са обезпечили увеличение на леглата. При нужда, има опция за удвояване на броя им. В момента в Габрово има 10 кревати в инфекциозното поделение, от които 7 са заети. Имат опция да прибавят още 7 кревати, т.е. леглата стават 17. Разработен е спешен проект, при който да се отворят още кревати. Единият вид е за 27 кревати - едно поделение да бъде заделено особено за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в диалози с държавната белодробна болница, където може да се откре цяло ново поделение.

„ Навсякъде в страната сме основали организация да бъдат доставени нужните защитни средства. Някъде има потребност, някъде са по-добре задоволени. От през днешния ден няма да бъдат одобрявани нови заболели, а тези, които са в лечебните заведения, няма да бъдат изписвани. Тоест те остават в лечебното заведение и разноските са за сметка на лечебното заведение. Ще бъде продължен престоят им по клиничната пътека, по която са признати. Засега има и задоволително проби и сме в процедура за нови проби “, сподели още министър Ананиев.

Директорът на болница „ Св. Екатерина “ – София: Смъртността от ковид е към 3.2%

„ Изкуствената суматоха е непотребна. Положителното е, че хората са почнали да си мият ръцете. Превенция би трябвало да има, стерилизация на градския превоз - също, даже когато няма ковид “. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Генчо Начев, шеф на болница „ Св. Екатерина “ – София. По думите му, доста преди да се записват първите случаи на ковид в България, министърът на опазването на здравето е изпратил указания, публикувани от Районните здравни инспекции, с инструкции по какъв начин да се настрои активността на съответни лечебни заведения. „ Там няма нещо по-различно от това, което е за предварителна защита и лекуване на един грип, какъвто и да бил той “, сподели още проф. Генчо Начев.

Лични лекари: При признаци не тръгвайте незабавно към кабинета, обадете се по телефона

На фона на увеличаващото се терзание на хората, персоналните лекари приканиха хората, които имат подозрения, че са инфектирани с грип или с ковид, или са имали контакт с лица, върнали се от страните, където е публикувана болестта, първо да се обаждат по телефона и едвам по-късно да се насочат към лекарските кабинети.

„ Сезонът е претрупан. Има обостряне на хроничните болести. Не можем да спрем по никакъв метод потока. Просто се опитваме да го контролираме. Това, което молим, е в случай че имате висока температура, кашлица, сухота, не тръгвайте незабавно към кабинета. Обадете се по телефона, с цел да може да се посочи дали има суспекция за ковид “, разяснява пред Българска национална телевизия персоналният доктор доктор Гергана Николова. 

Хигиената на първо място

Още от през вчерашния ден в ход са редица ограничения за ограничение на разпространяването на болестта. Забранени са всички културни събития на закрито в цялата страна, като включително влизат концерти и театрални постановки. Спортните мероприятия ще са без аудитория. Училищата в Плевен и в Габрово остават затворени до второ разпореждане, до момента в който в цялата страна до сряда е оповестена грипна почивка. Освен това, се не разрешава провеждането на олимпиади и екскурзии с възпитаници. Преустановени са консултациите и свижданията в лечебните заведения.

Под непоколебим надзор се правят хигиеничните ограничения в болничните заведения. Извършва се денонощна стерилизация на всички отделения, раздадени са защитни защитни средства за личния състав с ниска степен на отбрана. А на тези, които работят с потвърдените случаи, защитни средства с висока степен на отбрана.

От Столична община стартираха постоянна стерилизация в градския превоз, както и на станциите на метрото. Засилва се контролът и в детските градини и ясли, където грипната почивка не важи.

Заради ковид здравните специалисти предлагат съблюдаване на строга хигиена с миене на ръцете със сапун най-малко 20 пъти на ден през равни шпации. Самостоятелното прилагане на антисептичен препарат, какъвто постоянно има в офисите, не е задоволително. Задължително е миенето на ръцете да продължава най-малко 30 секунди. Миенето на ръце е целесъобразно при всеки допир със съмнителни повърхности като тоалетна, дръжки в градския превоз, както и при контакт с животни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР