Извънредната ситуация с модула Скиапарели няма да повлияе на втория

...
Извънредната ситуация с модула Скиапарели няма да повлияе на втория
Коментари Харесай

Загубата на Скиапарели няма да спре втория етап от мисията ЕкзоМарс

Извънредната обстановка с модула Скиапарели няма да повлияе на втория стадий от европейско-руската задача ЕкзоМарс, който е плануван за 2020 година, съобщи ТАСС, базирайки се на специалисти от ракетно-космическия бранш.

Според учен Александър Желязков най-вероятно циклограмата на спускането е била не както е разчетено и нещо се е случило с мотора. Възможно е моторът да се е присъединил на несъответствуваща височина и да не е съумял да спре модула.

Модулът отчасти е извършил дилемите си, съобщи Асошиейтед прес. Той е излъчил 600 мегабайта информация преди да се разбие. Учените обаче няма да получат фотоси от близко, в случай че е съумял да направи такива. Излъчването им е било планувано след кацането.

Основната част от сегашния стадий на задачата ЕкзоМарс обаче е сполучлив, тъй като корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) застана на орбита към Марс. Инструментите на орбиталния уред ще търсят в марсианската атмосфера следи от съдържащи въглерод газове, като метана. Наличието му би означавало опция за битие на микроорганизми на Марс.

Генералният шеф на Европейската галактическа организация Йохан-Дитрих Вьорнер сподели по-рано, че задачата до момента е „ 96 % “ сполучлива, макар проблемите със Скиапарели, точно тъй като орбиталния уред действа добре, а опитът със спускаемия уред ще даде скъпи уроци за бъдещите старания за кацане на Марс.

Що се отнася до втория стадий от задачата ЕкзоМарс, планувана за 2020 година, създаването й ще бъде продължено. За изработването на спускаемия модул Пастьор ще бъдат употребявани всички данни, получени от Скиапарели, като ще бъдат нанесени корекции. (БТА).

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР