Извънредната епидемична обстановка официално се отменя от 1 април, обявиха

...
Извънредната епидемична обстановка официално се отменя от 1 април, обявиха
Коментари Харесай

Край на извънредната епидемична обстановка |

Извънредната епидемиологична конюнктура публично се анулира от 1 април, оповестиха здравните управляващи на брифинг днес. С това отпадат и въведените противоепидемични ограничения.

" Време е да създадем идната крачка към живота подобен, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година, когато за първи път бе оповестена изключителната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и би трябвало да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без изключителна конюнктура ". Това сподели здравният министър проф. Асена Сербезова, преди да разгласи кои ограничения отпадат.

Какво отпада

Отпада наложителното носене на маска на закрити публични места.

Няма да има условие за съблюдаване на физическа отдалеченост, както и ограничавания в броя на хората, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито.

Отпада ограничаването за присъствено образование във висшите учебни заведения – те ще могат да се върнат към естествения образователен развой.

Отпада възбраната за свижданията в лечебните заведения и заведенията за обществените услуги и условието към работодателите за допускане на присъствена работа при опция на не повече от 50% от личния състав.

Задължителните ограничения - мощно целесъобразни

" Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е преждевременно. България е измежду 4-те страни, които задържаха задълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша ",  съобщи главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Задължителните ограничения стават целесъобразни , разгласи той. Препоръчително е носенето на маски в градския превоз, в здравни заведения, при скупчване на огромен брой хора, в пространства без вентилация. Препоръчително е носенето на маски от хора с хронични болести и за възрастните хора. Глоби няма да се постановат, посочи той.

Силно целесъобразна мярка е и спазването на физическа отдалеченост, което понижава разпространяването пет пъти, акцентира Кунчев и добави, че не трябва да се подценяват условията за персонална хигиена и стерилизация.



доцент Ангел Кунчев, доктор Иван Маджаров, фотография: Българска телеграфна агенция

Какво не отпада

От 1 април в действие ще бъде условието за осъществяване на граничен здравен надзор за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при показване на годен дигитален документ - за имунизация, преболедуване или проучване. Отпада условието за трите цвята на зоните по страни и ограничаване за недопускане на лица от алена зона у нас.

Бонусите за работа на първа линия ще се изплащат още три месеца, след приключване на този период, медиците от лечебните заведения ще бъдат обезщетени с увеличение на цената на клиничните пътеки. Обсъжда се то да е 25%, договарянията сред БЛС и НЗОК не престават, заяви ръководителят на УС на съсловната организация доктор Иван Маджаров.

Удължаване на протоколите на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане.

Коронавирус зоните стопират работа, имунизацията продължава

От 1 април ще бъдат закрити Коронавирус зоните. Удължаване на работата им не се постанова, защото и сега огромна част от тях нямат пациенти.

Министерство на здравеопазването продължава акцията за разпространение изгодата от имунизацията. Министър Сербезова съобщи, че от умрелите от COVID-19 над 94,5% не са били имунизирани. Всичко за имунизациите и имунизацията може да се види на.

Връщането на ограниченията, съгласно нея, би трябвало да става единствено въз основа на епидемиологични критерии. Сербезова не навлезе в конкретика, само че изясни, че значение при последващо въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура ще имат заболеваемостта и потенциала на здравните заведения да поемат тежките случаи на ковид.

През идващия месец разпространяването на инфекцията ще бъде мониторирано, с цел да се откри дали анулацията на ограниченията ще докара до нараснала заболеваемост и какви ще са равнищата. Поведението ни е от главно значение, акцентира министър Сербезова и уточни, че в страните, в които ограниченията са изцяло анулирани, 50% от хората не престават да носят защитни маски. Тя сподели още, че е възможно ограничения да се постановат от РЗИ, след консултация с основния държавен здравен контрольор.

Отпадането на маските беше противоречив въпрос преди здравните управляващи да се произнесат дефинитивно през днешния ден. Преди дни ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доцент Антон Тонев разгласи по bTV, че

Преди него за удължение на периода на извънредната епидемиологична конюнктура се разгласи държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който съобщи пред Българска телеграфна агенция, че е, само че предлагането е било отхвърлено от държавното управление.

При какви условия ще може министърът на опазването на здравето да афишира изключителна епидемиологична конюнктура ще бъде конкретизирано в, който мина първо гласоподаване в Комисията по опазване на здравето. Вносителите обаче оповестиха, че се изключва опцията с въвеждането на противоепидемични ограничения да се постанова възбрана за влизане на територията на страната и ограничение напредването, както и прекъсване работа на обекти с публично предопределение и/или други обекти или услуги, предоставяни на жителите.

Носенето на предпазни маски за лице бе - на 30 март 2020 година по време на първия локдаун в страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР