Източник: УМБАЛ Бургас Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха 4-месечно бебе

...
Източник: УМБАЛ Бургас Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха 4-месечно бебе
Коментари Харесай

Спасиха 4-месечно бебе с уникална операция

Източник: УМБАЛ Бургас

Лекари от УМБАЛ Бургас избавиха 4-месечно бебе с неповторима по рода си и рядка интервенция. Благодарение на колаборацията сред екипите на няколко отделения - Първо детско, Второ хирургично, по образна диагностика и по анестезиология и реанимация, детето скоро ще бъде изписано.

Малката Елена е родена с вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей. Тя се среща един път на 250 000 новородени. При нея коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през присъщ отвор, притискат сърцето и белия дроб, което затруднява дишането и води до съдбовен край. Лекарите от УМБАЛ Бургас, направили интервенцията, изясняват, че рентгеново проучване с контрастно вещество посочило, че сърцето на бебето е било притиснато от дебелото черво.

Майката и детето са постъпили по неотложност в Първо детско поделение на болничното заведение, чийто екип се усъмнил за рядката малформация. Бебето дишало мъчно, имало гърчове и на няколко пъти серпантина сърдечната му активност. То било прегледано от доктор Пепа Ралева, детски кардиолог, която изключила проблем със сърцето. След консултация с хирурзи, педиатрите съобщили на родителите, че ще оперират детето им по неотложност, с цел да го спасят.

Сложната намеса е осъществена от хирурзите доктор Евгений Бенчев доктор Васил Керанов и доктор Кирил Чакъров, както и двама анестезиолози - доктор Антон Григоров и доктор Мария Колева.

Свързани публикации.. Спасиха живота на пациент с тежки урологични затруднения 0 Дариха нова техника на УМБАЛ Бургас 0 Спасиха бременна с рядка животоспасяваща интервенция 0

Лекарите съумяват да отстранят хернията през дребен прорез през корема, след което връщат дебелото червно на мястото му.

Затварят дефекта на диафрагмата посредством пластика със лични тъкани. „ Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този вид е още по-рядка. В Съединени американски щати, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е разказан единствено 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези интервенции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре “, изясни доктор Евгений Бенчев.

Бебето се възвръща обикновено след интервенцията и следва да бъде изписано.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР