Източник: УМБАЛ Александровска Педиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска“ получи дарение

...
Източник: УМБАЛ Александровска Педиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска“ получи дарение
Коментари Харесай

Педиатричната клиника на Александровска получи нова апаратура

Източник: УМБАЛ " Александровска "

Педиатричната клиника на УМБАЛ „ Александровска “ получи подаяние от акцията „ Българската Коледа “ . То се състои от три нови апарата за диагностика и лекуване на тежки респираторни болести.

"CoughAssist подкрепя отделянето, напредването и изхвърлянето на секретите от дихателните пътища, посредством стимулиране на ефикасна кашлица. Така по-бързо се преодолява екзацербацията. Апаратът е мобилен, екипиран с преносима батерия и кабел за оксиметрия. Може да се употребява с маска, мундщук или с адаптер за ендотрахеалната тръба или тръбата за трахеостомия на пациента, което го прави извънредно функционален ", изясни доцент Гергана Петрова от Клиниката по педиатрия. Въпросната техника за неинвазивно разчистване на секретите в белите дробове ще бъде употребена в отделението за хронични белодробни заболявания и в кърмаческото. До момента лекарите не са разполагали с такава, а тя облекчава положението на доста хора с муковисцидоза, бронхиектазии и други хронични болести на дихателната система.

Дарението включва и екран за съществени витални функционалности с пулсоксиметър. Той демонстрира дихателна и сърдечна периодичност, температура, кръвно налягане и регистрира равнището на кислорода в артериалната кръв (кислородна сатурация). Техниката,която ще откри приложение в интензивното поделение, разполага със датчици за разнообразни възрастови групи.

Източник: УМБАЛ "Александровска "
Свързани публикации.. Д-р Гергана Петрова: Малко лечебни заведения одобряват по клинична пътека муковисцидоза 0 Д-р Гергана Петрова: Над 200 страдат от муковисцидоза у нас 0 Живот с муковисцидоза 2

Третата облага на клиниката е автоматизиран хематологичен брояч и запалител кит за проучване на 18 кръвни индикатори. „ Апаратът, употребен досега е на повече от 16 години и ежедневната му приложимост за толкоз дълъг интервал от време оказва своя резултат. Поддръжката му с аварийни елементи сава все по-трудна заради остарялата технология “, споделя проф. Пенка Перновска , шеф на клиниката. И прецизира, че новият уред е доста по-бърз и с по-голяма меродавност на резултатите. Неговото най-голямо преимущество е, че употребява минимално количество капилярна и венозна кръв, което е по-щадящо за дребните пациенти.

Над 200 души у нас страдат от муковисцидоза , като Клиниката по педиатрия е единственото място у нас, където децата с това заболяване могат да се лекуват.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР