Източник: СтандартПрочистване на структури, които не работят, засилване ролята на

...
Източник: СтандартПрочистване на структури, които не работят, засилване ролята на
Коментари Харесай

Стандарт: Затишие в ГЕРБ пред бурята Борисов

Източник: " Стандарт "

Прочистване на структури, които не работят, усилване ролята на Изпълнителната комисия, отвод от концепцията за втори човек в партията и издигане на нови лица в локалните структури.

Това е в основата на програмата на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за обновяване на партията сред евровота и локалните избори наесен. Промените би трябвало да се случат в неделя по обяд. Тогава ще стартира конгреса на ГЕРБ.

Апартаментгейт принуди Борисов още преди европейските избори бързо да се освобождава от забърканите в абсурда, а след изборите основният провинен в него – заместникът му Цветан Цветанов, загуби дефинитивно всичките си постове. Въпреки положителните резултати за него освен нямаше амнистия, както се бе зарекъл преди този момент Борисов, само че и раздялата мина със скърцане на зъби. Лидерът принизи ролята на държащия структурите Цветанов, че и без него те работят, тъй като партията е на водача. Цветанов пък отвърна задочно, че " една партия не може един човек да я ръководи ", и се зарече да подлага на критика всяко неверно решение в ГЕРБ.

И в случай че една поредност от сватбарски фотоси са задоволително доказателство, че Цветанов тихомълком продължава партийни совалки по страната, то обиколките на Борисов се трансфораха в негов патент- с джип, с министри на задната седалка, предавани директно - по интернет. На едно място стопира, с цел да чуе болките, на друго - открива обекти, на трето - поддържа бизнеса, на четвърто - договаря с непознати вложители.

Вярна е, че Борисов е цар на пиар-а. Но истината е, че той няма различен ход, с изключение на да демократизира партията си и да влезе още веднъж в ролята на човек от народа, който си пази кацата с мед, само че маха катрана от нея.

Отсега е ясно, че в неделя партийният конгрес (Национално събрание) ще гласоподава оставките на Цветан Цветанов като зам.-председател на Изпълнителната комисия на партията и на Румяна Бъчварова, като член на Изпълнителната комисия. Наследник на Цветанов няма да има, а заместниците на Борисов ще останат двамата най-верни - столичният и бургаският кмет Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. А за член на Изпълнителната комисия може да бъде определена новата шефка на кабинета на министър-председателя – Деница Желева.

Очаква се Борисов да разпредели досегашните задания на Цветанов всред всички членове на комисията, повече власт ще има и  административният секретар Цветомир Паунов. Общинските и регионалните партийни управления обаче отсега нататък ще рапортуват на Изпълнителна комисия като групов орган, с цел да не се намерения някой за новия Цветанов. Жалбите от жители и структури, които в този момент отиваха на мейла на Цветанов пък към този момент ще се гледат под лупа от нов орган.

Силен ход по линия на демократизацията е и концепцията да се отдели партията освен от изпълнителната, само че и от локалната власт. Това значи, че кметове към този момент няма да са регионални координатори на партията. Любопитно е обаче дали множеството от тях ще останат кметове, или ще разчитат единствено на партиен пост.

Партийното прочестване и възобновяване несъмнено се чака с максимален интерес от публиката. Отсега е ясно, че първите пострадали ще са структурите, които изгубиха изборите. На дузпата са Добрич, Ямбол и Плевен, като за тези региони ще се търсят положителни уредници и мощни фигури по места.

Кулминацията се чака в знаците на Борисов кой от огромните кметове ще резервира поста и кой не. Дни преди конгреса кметът на Пловдив Иван Тотев разгласи, че излиза от борбата за градоначалници. Дали ориста му ще последва още някой от огромните градове в неделя, зависи от изненадите, който Борисов е приготвил. Този път май ги е запазил в загадка и от най-приближените. Защото от седмици в ГЕРБ царува невиждано мъртвило. Като пред стихия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР