Източник: Сънят играе главна роля за нормалното протичане на жизнените

...
Източник: Сънят играе главна роля за нормалното протичане на жизнените
Коментари Харесай

Аюрведа за добър сън

Източник:

Сънят играе основна роля за естественото протичане на виталните процеси. Правилното му позициониране в денонищието и неговата здравословна дълготрайност подсигуряват за хармонично равновесие сред работа и отмора на всички органи и системи. Не по-малко значимо е смисъла на съня за функционалността на нервната система, концентрацията, прочувственото положение. Трайното им нервановесие при дълготрайно бодърствуване може да докара до тежки и необратими последици.

Много хора умишлено подценяват смисъла на съня заради недооценяване на значимата му роля за здравето. Други нямат физическата опция за добър сън заради работа на смени или ангажиране с действия, пречещи им да си набират естествения нощен сън. Съвсем друга група образуват всички тези, които по една или друга причина страдат от бодърствуване.

Какво значи бодърствуване?

Това е сборно разбиране на доста разнообразни положения. Ведите разделят хората на няколко вида съгласно характера им и вида бодърствуване. Докато при едни (Питта) самото заспиване е затруднено и изтеглено в късните часове, то други се бъдят прекомерно рано неотпочинали (Капха). Трети имат скъсване на дълбокия сън по средата на нощта (Вита), а четвърти имат прекомерно лекомислен и неотпочиващ сън. Съответно и методът би трябвало а бъде индивидуализиран.

Съществуват доста и разнородни средства и лекарства, които обичайна медицина използвапри бодърствуване. Нерядко обаче след изпиване на някое „ хапче за сън “ след това се следи мъчно пробуждане, унесеност, загуба на спомен и ориентировка и така нататък Да, от тях има потребност и в огромния си % оказват помощ, само че дали не е хубаво да се изпроват на първо място естествените способи за повлияване и откриването на първопричината за казуса?

Какво споделя Аюрведа за съня?

Като антична индийска просвета, Аюрведа е потвърдила своите изгоди за здравосожното и хармонично битие. Тя преглежда съня като основен и извънредно значим съставен елемент на живота, който се въздейства от всички други фактори на всекидневието. Прекалената прочувствена натегнатост, боязън,енергични действия или невъздържание с екранно облъчване тъкмо преди лягане има неблагоприятенен резултат върху заспиването. Същото важи и за изобилното нахранване с тежки и мъчно смилаеми храни.

Заспиването изисква на първо място интервал на релаксация и успокоение на мозъка. За тази цел Аюрведа предлага потреблението на етерични масла както за въздуха в спалното помещение, по този начин и като масаж на ходила, ушни миди и слепоочие. Взимането на топъл душ преди лягане, смесен с масаж имат благотворно деяние върху качествения и отпочиващ сън.

Аюрведа предлага заспиване към 22 часа, тъйкато диапазонът 23-04 часа е иделеален за най-хубав сън. Лягането и ставането в еднакъв час настройва биологичния часовник. Ако има следобеден сън, то той би трябвало да бъде не повече от 20-30 минути.

Ведите споделят, че ранното ставане е здравословно и само вярно. Часовете след 4 сутринта са идеални за утринен тоалет, йога процедура, четене и спокойна закуска. Въпреки това, при множеството хора това е невероятно да се реализира заради разликата сред физическите цикли на организма и обществения темп на обществото. За тези, които се усещат изморени и желаят да спят най-малко до 8 се предлага повсеместен аюрведичен масаж за понижаване равнището на натегнатост. За това е добре и спалното помещение да има тъмни пердета спиращи ярките първи лъчи на слънцето.

Спалното помещение напълно не е без значение

Самото спално помещение би трябвало да бъде добре проветрено, семпло във връзка с ситуацията и с приглушена светлина. Леглото би трябвало да бъде доближено до стена, а не в средата на стаята.Ъглите на пространствата обаче гълтам сила и не е ехубво леглото да комуникира с тях компактно. Под самото легло не трябва да има други предмети, които са събират отрицателна сила. Аюрведа споделя, че в спалнята е хубаво да има знак на духовните вярвания на човек, а чаша вода на нощното шкафче е наложителна за здрав и първокласен сън.

Свързани публикации.. Аюрведа - изкуството да живееш пълноценно! 0 Безсънието трансформира чревната микрофлора 0 За връзката сред безсънието и депресията... 1

Твърда постеля под тялото и подлагане на възглавница единствено под извивката на врата подсигуряват по-добро релаксиране на тялото. Аюрведа предлага да се сложат билки във възглавниците, които в допълнение да излъчват ароматите си. Стаята тряба да бъде с не доста висока температура, до момента в който тялото да е добре затоплено. Дрехите за сън е хубаво да са от памучна материя без доста ластици. Успокояваща музика преди сън или четене на неангажираща художествена литература са целесъобразни.4367
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР