Източник: Pr Care Близо четиристотин хиляди българи между 20 и

...
Източник: Pr Care Близо четиристотин хиляди българи между 20 и
Коментари Харесай

400 хил. българи са с намалена функция на щитовидната жлеза

Източник: Pr Care

Близо четиристотин хиляди българи сред 20 и 80 години имат понижена функционалност на щитовидната жлеза. Около 65% от тях го научават инцидентно, откакто вземат участие в скриниг. Именно по време на подобен, обхванал близо 1 млн. души, излиза наяве, че 50% от популацията има гуша, а 3% е с кретенизъм (6000 души). Това стана ясно по време на конференция на тематика „ Йоден недостиг в България. Бременност и хипотиреоидизъм” , проведена от Медицински факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски”. Тя е част от плана "Euthyroid " - най-мащабното общоевропейско изследване върху йодния недостиг и обвързваните с него болести на щитовидната жлеза .

Големият брой на хората с проблеми на щитовидната жлеза постанова основаването на всеобща йодната профилактика в страната. Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други типове сол, които необятно се считат за по-полезни, са от изключително значение за раждането на интелигентни деца. Около тази теза се сплотиха експертите, които участваха на срещата и оповестиха, че Българското сдружение по ендокринология стартира осведомителна акция в цялата страна.

Нейната съществена цел е да увеличи осведомеността на хората за последствията от йодния недостиг. „ Друга цел е да отвоюваме от здравната администрация платена от Здравната каса амбулаторна процедура, посредством която незабавно след установяването на бременността дамите с рискови фактори за тиреоидни болести и диабет да се подлагат скрининг за тези заболявания”, изясни проф. Анна-Мария Борисова , която е ръководител на Българско сдружение по ендокринология.

„ Когато бременната жена не приема йодирана сол, нужна за производството на тиреоидни хормони , тя няма да обезпечи на бебето си задоволително хормони. Мозъкът ще се образува непълноценно и това ще е съдбовно за интелигентността му. Бебетата нямат лична щитовидна жлеза. Тя стартира да се образува след третия месец от бременността и стартира да има лична продукция на хормони едвам към шестия месец”, изясни

още ендокринологът.

Свързани публикации.. Проф. Михаил Боянов: Нелекуваният хипертиреоидизъм носи риск за бременната и плода 1 Дефицити при тиреоидит на Хашимото 0 Проф. Михаил Боянов: Хипотиреоидизъм се среща постоянно при дамите 1

„ Проследявани са дами с друг йоден банкет преди зачеване и по време на бременността, както и тяхното потомство за равнището на когнитивната функционалност. Предварителните резултати сочат, че при йоден недостиг на бременната

честотата на говорна патология у поколението е по-висока “, разяснява проф. Людмила Иванова от Медицински факултет на СУ „ Св. Климент Охридски”.

Всяка жена би трябвало да има естествен тиреоиден статус и съответен йоден банкет, когато забременее, показаха еднокринолозите. „ Агенцията по сигурност на храните би трябвало да организира систематичен мониторинг на наличието на йод в солта и на качеството на различните типове сол. Това, което би трябвало да се извършва е Постановлението на Министерски съвет от 1994 година, което задължава на територията на Република България да се предлага само йодирана сол, която да дава отговор на признатите стандарти”, добави проф. Иванова.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР