През тази година започваме разширяването на противоградовата защита с нови

...
През тази година започваме разширяването на противоградовата защита с нови
Коментари Харесай

Земеделският министър Г. Тахов инспектира засегнатите от градушката места в Гърменско

През тази година започваме разширението на противоградовата отбрана с нови ракетни площадки, сподели министър Тахов.

Много обитаеми места в страната понесоха съществени вреди от падналите градушки. Министерството на земеделието и храните възнамерява оптимално бързо да разшири противоградовата отбрана на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата започва още тази година. Това сподели министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов в Гърмен на среща със аграрни производители, чиято продукция бе унищожена от градушки.

По първични данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са наранени към 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури.

Земеделските производители от Гърмен споделиха терзанията си, че в региона градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Производител на дини и пипер уточни, че тъкмо преди година, на същата дата, продукцията му отново е била унищожена от градушка.

Министър Тахов напомни, че все още област Благоевград не е включена в противоградовата отбрана на земеделските площи. Той добави, че в регионите, които към този момент са обхванати от системата на градозащита, се планува уплътняване с нови 24 ракетни площадки, които ще разширят периметъра на в този момент настоящите командни пунктове.

Стартът на дейностите е през тази година, като построяването на новите площадки в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково е планувано да продължи през идващите две години.

Допълнително работна група в Министерство на земеделието и храните, взаимно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави разбор за построяването на нови полигони и площадки за предварителна защита на градушки в областите, които сега са отвън обсега на отбраната с ракетен прийом, като се регистрират и настъпилите климатични промени и зачестилите в следствие рискови феномени, съобщи министър Тахов. Там, където не е уместно потреблението на ракетен и самолетен прийом за отбрана на продукцията, се планува пилотно внедряване на наземни генератори.

„ Гарантирам, че всичко, което би трябвало да направи страната, в лицето на Министерство на земеделието и храните за определяне на пропаднали площи и унищожена продукция, констативни протоколи, тяхното напредване и обработка, и изплащането на подпомагането, ще стане в бързи периоди “, съобщи министърът на земеделието и храните.

Той напомни, че държавната помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури от неподходящи климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се дава под формата на директни помощи до 80% от действителните разноски за развъждане на плодове и зеленчуци. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подкрепяне.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР