Източник от съдебната система потвърди издаването на четири заповеди за

...
Източник от съдебната система потвърди издаването на четири заповеди за
Коментари Харесай

Френски съд издаде заповед за арест на Башар Асад


Източник от правосъдната система удостовери издаването на четири заповеди за арест за съучастничество в закононарушения против човечеството и съучастничество във военни закононарушения за хипотетичните офанзиви с газ зарин, при които съгласно американското разузнаване на 21 август 2013 година в Източна Гута са починали повече от 1000 души.

В заповедта попадат още братът на Башар Асад - Махер, в действителност началник на Четвърта дивизия, елитно поделение на сирийската войска, както и към двама генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е офицер за връзка и началник на службата за сигурност.

От април 2021 година съдиите следователи от отдела за закононарушения против човечеството на Парижкия съд проверяват химическите офанзиви в Сирия през 2013 година, за които е упреквано държавното управление на Башар Асад.

Разследването е стартирано, откакто Сирийският център за медии и независимост на словото, Инициативата за правораздаване на фондация " Отворено общество " и Сирийският списък подават иск като цивилен ищци.

Тези следствия, провеждани в границите на така наречен " екстериториална пълномощия " на френската правосъдна система, се отнасят и до офанзивите, осъществени през нощта на 4 против 5 август 2013 година в Адра и Дума, при които бяха ранени 450 души.

" Това решение съставлява исторически правосъден казус. То е още една победа за жертвите, техните фамилии и оживелите, както и стъпка към правдивост и дълготраен мир в Сирия ", съобщи в изказване юрист Мазен Даруиш, създател и основен изпълнителен шеф на Сирийския център за медии и независимост на словото.

Това е първа интернационална заповед за арест, издадена за сирийския държавен глава, чиито сили дадоха отговор на митингите, почнали през 2011 година, с брутално потушаване, което съгласно специалистите на Организация на обединените нации се равнява на военни закононарушения.

Това е първият път, когато са издадени интернационалните заповеди за арест поради офанзивата с химическо оръжие в Гута през 2013 година, сподели още Мазен Даруиш, който заведе делото във Франция.

Сирия отхвърля да е употребила химически оръжия, само че предходно взаимно следствие на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия откри, че сирийското държавно управление е употребило нервнопаралитичния сътрудник зарин при офанзива през април 2017 година и неведнъж е употребило хлор като оръжие.

" Президентът е виновен за доста закононарушения в Сирия - само че по-специално с този вид оръжие - газът зарин - е невероятно да се прескочи присъединяване му ", сподели Даруиш пред Ройтерс, отбелязвайки, че утвърждението от президента като командващ на въоръжените сили е наложително.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР