Източник: МУ-Варна Медицинският университет във Варна се сдоби с модерен

...
Източник: МУ-Варна Медицинският университет във Варна се сдоби с модерен
Коментари Харесай

МУ-Варна се сдоби с модерен очен лазер

Източник: МУ-Варна

Медицинският университет във Варна се снабди с съвременен очен лазер. Новата инсталация за минимално инвазивно лекуване на болести на ретината бе показана от проф. доктор Христина Групчева, заместител ректор „ Научна активност “ и началник на катедрата по очни заболявания и зрителни науки.

Новият лазер е закупена по план, извоюван от екипа на доцент Албена Златарова. Чрез него експертите от МУ-Варна ще дават опция на пациентите за по-добро очно здраве. Той ще се употребява за терапия за ретинални болести, най-широко публикувано от които е диабетната ретинопатия. „ Радвам се, че дългогодишна наша работа приключи с триумф и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в района. Лечението ще бъде доста по-бързо, доста по-безболезнено и доста по-щадящо с новата инсталация. Този уред ще ни даде опция за оптимизация на лекуването на ретинни болести “, сподели доцент Златарова.

„ Това е обществена облага за района и България, както и изключителна научна облага за катедрата.

Такива лазери има единствено 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София “, съобщи проф. Христина Групчева.

Медицински университет – Варна планува откриване на Университетски очен медицински център. Ръководството провежда и самодейност за гратис лекуване на двустранно слепи пациенти, изгубили зрението си поради катаракта. Изискване при подбора на пациентите е зрението на по-доброто око да е под 15% и капацитетът на окото за интервенция да е добър. Очаква се първите интервенции да бъдта осъществени при започване на месец май.

Свързани публикации.. Правителството даде варненската болница на МУ-Варна 0 BBC с репортаж за МУ-Варна 0 Пирогов с неповторима инсталация за най-малките пациенти 0

Катедрата по „ Очни заболявания и зрителни науки “

към университета е единственото по рода си звено в България, което образова всички експерти в по този начин наречената 3 О вероятност – медицински оптик, оптометрист, офталмолог.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР