Източник: Фейсбук, Медиапул, БНРИвайло Попов:Как се разтуря и проваля многохиляден

...
Източник: Фейсбук, Медиапул, БНРИвайло Попов:Как се разтуря и проваля многохиляден
Коментари Харесай

Разказите на полицаи и протестиращите за сблъсъците снощи


Източник: Facebook, Медиапул, БНР

Ивайло Попов: Как се разтуря и проваля многохиляден митинг? Рецепта по български

Купуваш си агитки, които отглеждаш с години. В най-силния миг на митинга по сигнал им казваш да работят. Ама не да влизат и завладяват територия от полицията. Не, не, това може да се окаже рисково за властта, в случай че повлече множеството жители. Започват хвърляне на бомбички и " Бойко Борисов п***рас, п***рас! ". Точно като на футболен мач. Бомбички падат измежду полицията, само че и измежду естествени жители. Агитките са добре смесени в тълпата и въпреки всичко съсредоточени. Някои от жителите им се кефят и ги поддържат с възгласи, други към този момент знаем края. Но даже и множеството екзалтирани не потегля напред, тъй като падат бомби.

Дотук идеално, само че не и за нас жителите, търсещи смяна.

Полицията е планувано търпелива. Изобщо не си дава напън да задържат провокатори. Трибуната на триото замлъква. Никакви смислени указания.

Бомбичките разгонват хората най-отпред. Невинни жители биват изваждани с рани. Не доста, само че ги има. Заря гърми в тълпата без съществени провали за полиция и жандармерия, които са в цялостно бойно снаряжение. Но пък има потърпевши хора. Чудесен мотив за ответна реакция. След като към този момент са се групирали и вкарали свежи попълнения, жандармерията стартира на тласъци да завладява територия. Постепенно протестиращите жители са останали съвсем толкоз малко, колкото са агитките. Финални конфликти, жандармеристи влизат на скорост и раздават палки, въпреки и сдържано. Оределите протестиращи са към този момент единствено пред Българска народна банка. Вече е 23.30 и има единствено последни линии, с цел да завърши вечерта.

Възможни и подлежащи на полемика противопоставяния:

-когато агитките стартират, всички се изтеглят 50 м. обратно. Те не са готови за това, а и да са, има два разновидността. Или и те се изтеглят и не могат да хвърлят чак до полицията, или се излагат на риск от арести. Ако някой желае да ги арестува де. Въпрос на преценка. Да загубиш ли част от многогодишната си инвестиция или не.

-гражданите се самоорганизират в групи и те поемат самодейността за радикални дейности. Агитките остават един потребен декор за активността им.

-още вероятни дейности ще бъдат премислени и вероятно допълнени.

Едно е несъмнено. Не бива да се отхвърляме! Не и в този момент. Не бива и да позволяваме планувано отдръпване на сегашните пионки и възпроизвеждане на системата със идващите!

Мартин Георгиев: " Тъй като нощес бях в първите редове на митинга пред партийния дом, имах опция добре да видя кой хвърляше бомбички, павета, кой нареждаше и предизвикваше. Силно усещане ми направи мъж с риза, който беше очевидно по-възрастен от бръснатите момчета от агитките. Същият обаче постоянно беше до тях, прикриваше се с шапка и жълта забрадка на лицето и постоянно беше в центъра на събитията, само че не скандираше. Притичваше да хвърля бомбички и отново изчезваше, с цел да се появи малко по-късно със стъклени бутилки в двата задни джоба. Когато към 23 ч. полицията нападна, мъжът беше най-отпред, за секунда не отстъпи, като единствено се обърна и някак си потъна в щитовете. В всеобщата суматоха го изгубих от взор за 15-20 мин. Когато отново го видях, към този момент помагаше на група млади момчета да чупят тенти и палатки, с цел да си вършат оръжия. В мен няма грам подозрение, че този човек беше ченге. "

Димитър Беров: Снощи към 22:40 в разгара на баталните подиуми на площада пред партийния дом, внезапно от бягащ от пластмасовите робокопи, се трансфорах в помагащ за довеждането на момче с разрушена глава през кордоните към колите за спешна помощ пред мин. съвета (благодаря на Petar Bakalov, че по този начин интензивно провежда неща в това цялото меле!). Там попаднах в нещо като санитарен пункт зад фронтовата линия, изглеждаше като сцена от филм за ВСВ.

Парамедиците и докторите от едната кола за спешна помощ, останала на място да поема потърпевшите и да ги разпределя към идващите други коли за спешна помощ, се грижиха по едно и също време за 4-5 случая, участници в митинга с разрушени глави от хвърчащите предмети, обгазени с пикантен спрей и прегазени от жандармерията хора. Останах да им оказвам помощ, усещах се намясто там, бидейки въпреки всичко подготвен в ПСС да оказвам помощ на хората в такива обстановки ( а не от меверето на бойко и каракачанката, да удрям беззащитни граждани).

Нищо изключително не свърших, носех им марли от колата за спешна помощ на Министерство на вътрешните работи, където куцащи робокопи се оплакваха от навехнати крака и одрасквания от бомбички и стъкла ( хора по тениски против бронирани рицари..). Зад нас жандармерията влачеше десетки задържани, струпваха ги до палатките на " системата ни убива " и зад един от камионите с водни оръдия. В палатките на " системата " имаше 3-4 смели девойки, които седяха на място, макар всичкото принуждение в близост. Бронирания камион и легионите бяха минали на сантиметри от тях (оставаше и тях да прегазят...). Следяхме да няма " донабиване " след арестуването, само че май няколко души споделиха, че въпреки всичко са наритали няколко задържани. В далечината два " легиона " пластмасови робокопи избутваха в две направления протестиращи, а зад тях имаше празен площад посипан с изпотрошени палатки, шатри, стъкла.. с доста кръв и следи от борба на всички места. Чуваха се откъслечни гърмежи на бомбички, крясъци на хора, понякога довличаха по още някой задържан. Като сцена от thin red line, на занимателен кадър, след борбата..

ПЪЛЕН АБСУРД в центъра на София, и под колоните на постройката на партията, унищожила страната ни, и всичко поради безкрайната безочливост и предпочитание да останат на власт на 240 мишки, скрили се зад щитовете на жандармерията. Жандармерията, която познава агитките по имена, и която знаеше, че те са там, с бомбички и проект да се бият, и която просто чакаше да вкара бронирания камион и легионите, с цел да изпълнят сюжета на властта.

Пиша всичко това, с цел да знаете, тези от вас, които следите събитията от тв приемника и фейсбука - тези получовеци в Народното събрание, които през вчерашния ден получиха концесия за плаж и обещания за още 3-4 месеца против автограф, са подготвени на всичко, с цел да останат на власт още малко.. ВСИЧКО. Днес координирано са почнали да лъжат и мажат, да дезинформират и разделят, тази вечер отново ще бият, и по този начин до момента в който изпълнят обещанията си за газопроводи, публични поръчки, обири от банки и лотарии, телекоми и еврофондове.

Можем да ги спрем, просто би трябвало да сме там и през днешния ден, и на следващия ден, и други ден. Тях ги е боязън, най-много от непримирими и знаещи жители, които не имат вяра на лъжите им.

Огромно благодаря на хората от незабавна помощ - помогнаха на толкоз доста хора и бяха там, макар че им бяха свършили бинтове, марли, кислородна вода…

Организирани групи са търсили конфликт и експанзия с полицията, описаха трима от униформените чиновници, които са били нощес на първа линия на митинга. Ето две от мненията. Първото е на Иван Манев:

" Около един час ни бомбардираха и чакахме някаква реакция от страна на началниците да предприемем някакви дейности, тъй като ние се отбраняваме и това е цялостен час бомби, целенасочени, хвърляни. Атаката беше брутална ".

Антон Христов, който също е бил на първа линия, добави:

" Когато тези хора са сред естествените хора, няма по какъв начин ние да предприемем нещо. Предполагам, че управлението се е съобразило с това ".

Тези разкази бяха доказани и от Стоян Димитров , който е може би най-тежко потърпевшият от тримата униформени, взели участие в този брифинг. Бомба е попаднала зад щита му и е обгорила и раздрала лявата му ръка.

Нито един от тримата служители на реда не е взел участие в задържане на протестиращи и не разяснява недоволствата на хората, които са били на митинга, че против част от тях е упражнено полицейско принуждение. И тримата бяха безапелационни, че и те, и сътрудниците им са работили професионално в нощта на митинга.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР