Източник: dwИ ето ни в света на бъдещето. Малка лампичка

...
Източник: dwИ ето ни в света на бъдещето. Малка лампичка
Коментари Харесай

Сънят ни, контактите ни, вниманието ни - всичко в интернет? - slava.bg

Източник: dw

И ето ни в света на бъдещето. Малка лампичка на челото на ученика свети с друг цвят. По нея учители и родители могат в действително време да наблюдават дали детето внимава или е разсеяно. Ужасяваща визия или късмет?

Гледката на тези деца шокира, тъй като действителността очевидно е изпреварила антиутопиите и научната фантастика, с които ни плашат от екраните на малкия екран и киното. Учебният час за учениците от началното учебно заведение „ Синхуа Шайшун " в Източен Китай стартира не с отваряне на учебник, а с нахлузване на святкаща диадема, написа „ Уолстрийт джърнъл ", където излезе публикация за въпросния опит.

По време на занятия децата носят на челата си тази диадема, която мери електротоковете на мозъка. На диадемата просветват три диода: червен, жълт и наследник. Едно от децата в класа нехайно изяснява, че в случай че не челото му свети аленият диод, значи е съсредоточено. Но в случай че светне синият – детето се разсейва и не внимава в урока. На своя таблет учителката следи дали децата са задоволително съсредоточени, а по интернет тази информация може да доближи и до родителите им. Така амбициозните майки и бащи във всеки момент могат да ревизират на своя смарт телефон дали детето им внимава в час или не.

Следене в действително време

Разработката на стартъпа BrainCo, чиито корени са в фамозния американски университет „ Харвард ", наподобява по едно и също време доста потребна, само че и извънредно шокираща.

Не инцидентно през 2020 година правозащитната организация „ Дигитален кураж " присъди една от годишните си анти награди „ Биг Брадър " таман на компанията BrainCo за въпросните шпионски диадеми.

Както сподели пред немското радио SWR основателката на „ Дигитален кураж " Рита Тангенс: „ Най-лошото е, че това изобретение няма за цел да увеличи образованието на децата. То цели принудително да им набие материала, т.е. – това е дресура. "
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР