Източник: д-р Мариела Даскалова Скъпи читатели,в Puls.bg започнаме една абсолютно

...
Източник: д-р Мариела Даскалова Скъпи читатели,в Puls.bg започнаме една абсолютно
Коментари Харесай

Развитие на бебето от зачеване до раждане

Източник: доктор Мариела Даскалова

Скъпи читатели,

в Puls.bg започнаме една безусловно нова за уеб страницата поредност. Тя ще се води от един от дребното български експерти по анатомия и ембриология и репродуктивно здраве на мъжа – доктор Мариела Даскалова.

Текстовете са напълно авторски, което

ги прави неведнъж по-ценни - знаем че „ Водата се пие от извора! “. Под наименованието „ Развитие на бебето от забременяване до раждане “ през четвъртък можете да намерите неин текст и да почерпите достоверна информация.

Д-р Даскалова е доктор с 25-годишен преподавателски стаж в Катедра „ Анатомия,

хистология и ембриология “ към Медицински университет - Пловдив. По три години е работила като ембриолог в МЦ „ Надежда Репродуктив Пловдив “ и в „ Ню Лайф “ СМЦГ.

Основните ѝ професионални ползи са: ембрионално развиване на индивида и репродуктивно здраве на мъжа.

Съучредител и непрекъснат медицински съветник е на съдружие „ Зачатие “ - неправителствена организация на хората с репродуктивни проблеми, където съветва гратис към този момент 15 години...

Д-р Мариела Даскалова е един от създателите, чиито текстове в тенденция репродуктивно здраве и репродуктивни проблеми при мъжа, сме разгласили в уеб страницата през последните години. Тя е един и от непрекъснатите лектори на проведения от Puls.bg - Форум бременност и детско здраве.

Пожелаваме Ви приятни срещи с доктор Мариела Даскалова с нейната поредност в

Puls.bg!

Румяна Тасева,
гл. редактор Puls.bg

Развитие на бебето от забременяване до раждане: Размножаването при индивида

Човекът като биологичен тип се развъжда мъчно. Нещата не се случват тъкмо като по филмите и една сериозна част от хората във фертилна възраст – към 15%, не забременяват с първия полов контакт, нито с втория...,

не и с третия... И

по този начин в опити за зачеване минават месеци, а постоянно и години. Това положение се назовава инфертилитет или неплодородие.

Коварната страна на инфертилитета се крие в неналичието на недоволства. Говорим за млади, здрави и в дейна възраст мъже и дами, които нямат никакви здравословни недоволства, надлежно не могат и да предположат, че е допустимо да имат усложнения в процесите на зачеване и изхабяване на бебето. Това с особена мощ важи за мъжете, защото те постоянно не вършат разлика сред полово и репродуктивно здраве и считат, че за зачеването е нужно единствено да са полово дейни. За жал, в действителността това не е по този начин и към 10% от всички мъже без деца нямат сперматозоиди, въпреки в никакъв случай да не са боледували от нищо. Липсата на недоволства е проблем, тъй като отсрочва визитата при доктор, надлежно забавя слагането на диагнозата и провеждането на лекуване.

СЗО (Световната здравна организация) разделя двойките, опитващи да реализират бременност, на две групи съгласно биологичната възраст на дамата – до 35 и над 35 години.
Свързани публикации.. Рак на тестиса, инфертилитет при мъжа, предпазване на сперматозоиди – Movember е 0 Д-р Мариела Даскалова: 9 месеца залагат основите на значими процеси след раждането 0 Д-р Мариела Даскалова: Инфертилитет не значи безусловно ин витро 1

Стандартните рекомендации на медицинските експерти са: преди да се потърси профилирана помощ и при възраст на дамата до 35 години да се вършат опити в границите на една календарна година, до момента в който при възраст на дамата над 35 години този период да се редуцира на 6 месеца. Това е по този начин поради така наречен биологичен часовник – с придвижване на възрастта репродуктивните качества на дамата понижават прогресивно и не трябва да се губи време. А времето е най-ценното нещо, което притежаваме и не можем да върнем обратно. Това с особена мощ важи в нашия век на правене на кариера и осъзнато отсрочване на родителството до приемане на финансова и социална непоклатимост.

Биологичен часовник, несъмнено, има и при мъжа, само че той работи доста по-бавно. Смята се, че над 50-годишна възраст на мъжа би трябвало да има нараснало внимание поради възходящите рисковете от реализиране на бременност с увреждания.

Специално внимание би трябвало да се отдели и на вторичния инфертилитет, т.е. това са хора, които към този момент имат едно дете (или повече от едно) и не са срещнали компликации при неговото забременяване, изхабяване и раждане. Техните проблеми могат да бъдат също толкоз съществени и сложни за диагностика и лекуване, колкото и проблемите на двойките с примитивен инфертилитет. От цялата група хора, страдащи от неплодородие, вторичният инфертилитет заема почти 30%.

С повишение равнището на здравна осведоменост в последните години се появиха две доста позитивни и радващи наклонност. Все повече дами се обръщат към експерт още в интервала, когато плануват бременност, с цел да получат съответни насоки за метода си на живот и да създадат някои предварителни проучвания по отношение на тяхното общо здравословно положение.

Това е част от пренаталната медицина или медицина преди зачеване. Също по този начин все по-често в кабинета на лекаря се появяват млади мъже, които желаят да ревизират своите репродуктивни функционалности даже преди да се замислят за дете. Тези две трендове демонстрират отговорно отношение към личното си здраве и към здравето на бъдещото дете.

И най-после - дано не забравяме, че за преобладаващата част от проблемите, свързани с неналичието на деца, има решение, което актуалната медицина може да предложи. То може да включва ограничения за смяна в метода на живот, хранене, физическа интензивност, справяне с нездравословните привички, отбягване на гонадотоксини, лекуване на инфекциозните, хормонални и други болести и предразположения и така нататък При най-тежките случаи, които не подлежат на лекуване, а те са към 10% от всички хора с мъчно зачеване и изхабяване, да се приложат способи от региона на асистираните репродуктивни технологии.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР