Изтича времето за разтоварване на заседналия на 20 септември в

...
Изтича времето за разтоварване на заседналия на 20 септември в
Коментари Харесай

Времето за разтоварване на кораба Вера Су изтича: Ще се стигне ли до екокатастрофа

Изтича времето за разтоварване на заседналия на 20 септември в скалите край местността Яйлата транспортен съд Вера Су (Vera SU). Това се споделя в на риболовното съдружие " Черноморски изгрев ", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на превоза Христо Алексиев, шефа на " Морска администрация " Живко Петров и екоминистъра Асен Личев.

Мерките би трябвало да бъдат подхванати още през днешния ден, 26.09.2021 година, се споделя в писмото до управляващите.

В него се показва страдание, че десетките сигнали от разнообразни организации не са довели до действителни резултати и пет дни са били изгубени в пояснения за административни процедури и декларация, че притежателят на плавателния съд е виновен за изтеглянето на кораба.

Собственикът е виновен за създалата се обстановка, само че още по-голяма е отговорността на страната за предотвратяването на огромно замърсяване във водите на Черно море, безапелационни са от сдружението.

Щетите от сходна рецесия ще бъдат тежък удар за риболовния ни бранш, само че и с пагубен резултат за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е заявления за вдишване на политическа отговорност в края на идната седмица, означават от сдружението.

В писмото се показва неразбиране от известия в медиите за терзанията на виновните институции от настъпване на възможни неприятни метеорологични условия. Няма рибарски транспортен съд от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 година времето се скапва и ветровете ще доведат до такива безредици, които да разбият плавателния съд. Убедени сме, че всеки от вас е осведомен с прогнозата за времето и евентуално осъзнава какво следва, акцентират в писмото си от сдружението.

Представителите на " Черноморски изгрев " разясняват, че към сегашния миг не е ясно дали страната ни разполага с подобаващата техника за този вид морско избавяне, в това число хеликоптери, които да извършат част от разтоварването. Изразяват убеденост, че като морска страна страната ни има сходен запас. " Ако това не е по този начин, нека страната ни да е поискала помощ от прилежащите страни или Европейската комисия, която има изключителна подготвеност за запазване на морските биологични запаси във водите не Европейски Съюз в Черно море. "

Сдружението уведомява, че разполага с 53 риболовни кораба с дължина сред 12 и 27 метра, които могат да вземат участие в акцията по разтоварване и евакуиране на заседналия транспортен съд.

Държавата се разшета

Междувременно от пресцентъра на МТИТС оповестиха, че министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев през днешния ден е подписал заповед, с която разпорежда на способените държавни структури да стартират незабавни дейности за освобождение на заседналия товарен транспортен съд Vera SU.

Заповедта влиза в действие от през днешния ден и планува безвредно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и след това задържане на плавателния съд и товара до цялостно възобновяване на направените от страната разноски при интервенцията.

През последните дни са ангажирани всички виновни институции, с цел да се откри най-хубавото и безвредно решение, и да се предотврати замърсяване на околната среда, се споделя в известието.

На мястото на случая е командирован изпълнителният шеф на ИА " Морска администрация " кап. Живко Петров за съгласуване и управление на предприеманите дейности.

Безотговорното отношение от страна на карабособственика докара до цялостното ангажиране на държавните институции през последните дни, се отбелязва в известието.

" По никакъв метод няма да търпя безконтролно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски ползи ", е споделил министър Христо Алексиев, представен от пресцентъра на МТИТС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР