Изтеклите данни от полицията в Синцзян доказаха, че в Китай

...
Изтеклите данни от полицията в Синцзян доказаха, че в Китай
Коментари Харесай

Вече е ясно: в Китай управлява режим на терора


Изтеклите данни от полицията в Синцзян потвърдиха, че в Китай ръководи режим на терора и това не може повече да остане без последствия, написа Александър Гьорлах.

Изтеклите данни от полицията в провинция Синцзян още един път демонстрират в какво се е трансформирала Китайската национална република при Си Дзинпин: в режим на терора. Хиляди изтекли фотоси и документи са били проучени от 12 медии в разнообразни страни, достоверността им също е тествана. Те демонстрират по какъв начин хора биват поробвани, унижавани и измъчвани в

Китай продължава да твърди, че тези лагери, които се виждат на сателитни фотоси, били " просветителни центрове ", в които хората можели да влизат и излизат благопожелание и когато си желаят. Но още през 2018 година публицисти от BBC разкриха какво в действителност се случва в тях.
Редакцията предлага
Цяла една провинция е превърната в затвор

Си Дзинпин и неговата номенклатура са трансформирали цялостен Синцзян в затвор: хората там са следени на всяка крачка от камери, вземат им се генетични проби, гласовете им биват записвани, против тях сe употребява специфичен програмен продукт за лицево различаване. Пекин стига даже толкоз далеко, че към този момент предлага тази ужасяваща технология за следене, която към този момент се е потвърдила в Китай, и на други режими - да вземем за пример този в Зимбабве. Нито диря от някакво съчувствие във връзка с уйгурите. Точно в стила на Си Дзинпин, който през 2019 година беше отсякъл: " Не показвайте ".

Всичко стартира през 2013 година, когато тогавашното китайско управление упреква радикални мюсюлмани за убийството на 21 китайци в самостоятелната провинция Синцзян. Тя притегля вниманието на Пекин поради подземните си благосъстояния - както апетитите към Тибет са свързани с водните ресурси от топящите се хималайски снегове.

Ръководството на Комунистическата партия изпраща китайски заселници от западните провинции в регионите, населявани от уйгури, за тяхната икономическа употреба. Това води до спорове с локалното население, само че до каква степен въпросният гибелен случай в действителност е с ислямистка връзка, по този начин и не е потвърдено.

Културата на този народ се заличава

В визиите на Си Дзинпин етническите малцинства в Народната република, които са общо 55 на брой, са по-малко значими от ханските китайци, които съставляват 95 % от популацията на страната. По волята на Пекин уйгурите би трябвало да бъдат " синизирани ", т.е. да бъдат накарани да възприемат метода на живот и културата на болшинството. Точно това се случва зад стените на лагерите, където хора бива затваряни и измъчвани и където им се не разрешава да упражняват своята вяра, език и просвета.

Александър Гьорлах

Извън тези лагери бойците на Пекин се гаврят с дамите на арестуваните уйгури, които биват подлагани на дезинфекция и принуждавани да вършат аборти.

Сателитните фотоси демонстрират също, че в Синцзян, сходно на Тибет, Пекин унищожава културни монументи, с цел да заличи наследството на поробеното малцинство. Американският Конгрес и парламентите на Канада и Нидерландия назовават геноцид това, което Пекин предизвиква на хората в Синцзян.

Западът не може да поддържа връзки с този режим

Пекин отхвърля всички рецензии като западна агитация. А пред Върховната комисарка на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет, която тези дни посети Китай, публични китайски представители нарекоха последните разкрития за протичащото се в Синцзян " политическа операция ".

Точно противоположното е вярното: тези разкрития потвърждават, че Си Дзинпин е отпред на един заробен режим, с който цивилизованият свят не би трябвало да поддържа връзка. Докато лагерите н Синцзян не бъдат разтурени, а виновните лица, преди всичко Дзинпин и неговият външен министър Ван И, не бъдат съдени за закононарушения против човечеството, демократичните страни не могат да имат естествени взаимоотношения с Китайската национална република.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета за нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

***

Вижте и това видео за китайските лагери за превъзпитание:
В лагер за превъзпитание: „ С електрошокове ни караха да учим китайски думи “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР