Изтекли документи, предоставени на Би Би Си благодарение на британския

...
Изтекли документи, предоставени на Би Би Си благодарение на британския
Коментари Харесай

Редица правителства тайно молят ООН да промени позициите си за климата

Изтекли документи, предоставени на Би Би Си с помощта на английския клон на " Грийнпийс ", демонстрират по какъв начин някои страни се пробват да повлияят на Организация на обединените нации във връзка с значим теоретичен отчет за това по какъв начин да се оправим с изменението на климата.
Саудитска Арабия, Япония и Австралия са измежду страните, които желаят Организация на обединените нации да омаловажи нуждата за деяние против климатичните промени и замяната на изкопаемите горива. Документите също по този начин демонстрират, че някои богати народи не желаят да финансират по-бедните страни, с цел да преминат към екологични технологии.

Изтеклите документи се състоят от повече от 32 000 оферти за промени, направени от държавни управления, компании и други заинтригувани страни до екипа от учени, съставящ отчета на Организация на обединените нации, предопределен да събере най-хубавите научно обосновани идеи за това по какъв начин светът да се оправи с изменението на климата.

Саудитска Арабия да вземем за пример предлага изречения като ``необходимостта от бързи действия за понижаване на потреблението на изкопаемите горива`` да бъдат отстранени от отчета. Австралия пък отхвърля заключението, че затварянето на въглищните електроцентрали е належащо, макар че прекратяването на потреблението на въглища е една от декларираните цели на конференцията COP26, която ще се организира през ноември в Глазгоу.

Саудитска Арабия, Китай, Австралия и Япония - всички огромни производители или консуматори на изкопаеми горива - както и организацията на страните производители на петрол OPEC,  подкрепят потреблението на технологии за хващане и предпазване на въглерод, които да лимитират нездравословните излъчвания от някои браншове. Докладът на Организация на обединените нации обаче пита доколко така наречен CCS технологии са използвани и съвместими с задачите на Парижкото съглашение за поддържане на световното повишение на температурата под 1.5 градуса по Целзий.

Бразилия и Аржентина, които са най-големите производители на говеждо месо и фуражни култури в света, изрично оспорват доказателствата в отчета, че намаляването на потреблението на месо е належащо за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Коментари на Швейцария са ориентирани против концепцията разрастващите се страни получат финансова поддръжка от богатите страни, с цел да реализиран задачите за понижаване на нездравословните излъчвания.

Редица най-вече източноевропейски страни настояват, че отчетът би трябвало да бъде по-позитивен по отношение на ролята, която нуклеарната сила може да играе за реализиране на задачите на Организация на обединените нации по климата. Индия отива още по-далеч, като твърди, че ``почти всички глави на документа съдържат пристрастия против нуклеарната енергия``.

Тези отчети се изготвят на всеки шест-седем години от Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), органът на Организация на обединените нации, претрупан с оценката на науката за изменението на климата. Докладите се употребяват от държавните управления, с цел да решат какви дейности са нужни за справяне с изменението на климата, а последният от тях ще има ключов принос към договарянията на конференцията в Глазгоу COP26 през ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР