Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и

...
Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и
Коментари Харесай

Борисов изтегли спорен законопроект за превозвачите, те пък спряха протеста си

Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна конюнктура всички заинтригувани страни и го довеждате до такава степен, че секторът да бъде укротен, порядъчен, тъй че контролът да е на 100% ефикасен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекнат . Така министър председателят Бойко Борисов реши към този момент ориста на законопроекта за основаване на Браншова автомобилна камара след среща на протестиращите през днешния ден (25 юни) най-вече автобусни превозвачи.

Прекратяваме протестните дейности, ще изтеглим рейсовете и камионите , оповестиха превозвачите след срещата с премиера, съобщи Actualno.com.

По думите на Борисов, когато бил осведомен със законопроекта, претекстовете в него били единствено едни - да има Браншова автомобилна камара, която " да спомага, да дава оферти, да следи и да бъде връзка сред бранша и министерството ". След срещата с протестиращите превозвачи обаче министър председателят схванал за елементи, които го тормозили - по тази причина разпоредил на вносителя (бел. ред. - депутата от ГЕРБ Станислав Иванов) да изтегли законопроекта.

" Не бих позволил Министерството на превоза да има консултативен глас в камарата ", акцентира Борисов един от проблемите на законопроекта, поради който през днешния ден се стигна до огромните митинги. " Принципалът и отговорникът е министърът на превоза, лицензите би трябвало да се издават там ", акцентира министър председателят.

" За мое най-голямо страдание отново нещата пристигнаха до този кабинет, макар всичките ми старания да се вземат решение по министерствата и Народното събрание, само че най-после това се получава ", съобщи Борисов.

Предистория

Още при започване на юни част от сектора на превозвачите се разгласи твърдо срещу готвения нов Закон за Браншова автомобилна камара в България. Причината - устройството на самата камара. Според протестиращите, които са най-вече по-малки компании и такива, които правят транспорти на пасажери, на процедура Камарата ще дефинира кой да има лиценз за транспортьор, а това било неприемливо, защото членове на управителния орган ще бъдат компании от бранша. С други думи - част от бранша ще дефинира ориста на целия бранш.

Как по този начин ръководещите (бел. ред. - създател на законопроекта е депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов) показват подозрение за корупционни практики в администрации, ръководени от самите тях и оферират способен орган да е камара, в която ще членува и страната и това ще я слага в конкуренция с частния бизнес, попитаха протестиращите. Друг проблем, съгласно тях, е фактът, че авто транспортьор наложително би трябвало да членува в камарата, а това било причина за напън при взимане на решения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР