Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест, коментира

...
Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест, коментира
Коментари Харесай

Съветник на Кирил Петков: Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест

„ Изтеглянето на българския дипломат от Скопие е непремерен жест ", разяснява в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и шеф на софийския офис на организацията.

В понеделник Министерството на външните работи извика в София посланика на България в Скопие Ангел Ангелов поради " сериозната обстановка по повод правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и закононарушения от ненавист против тях през последните месеци ". Отношенията сред България и Северна Македония се обтегнаха, откакто трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб " Цар Борис Трети " Християн Пендиков в Охрид. Във вторник на разискване в Народното събрание, в което взе участие и Ангел Ангелов, стана ясно, че е допустимо е България да спре осъществяването на междуправителствени планове, с цел да отбрани правата на българите в западната си съседка.

„ Зрелостта на двете страни ще се мери в това по какъв начин те могат да употребяват съществуващите механизми, тъй че такива произшествия да могат да бъдат изчиствани в самото начало ", разяснява Весела Чернева. Самата тя обаче сега не вижда да се работи в тази посока, а вижда " радикализация от българска страна ". „ Обикновените хора с българско съзнание страдат поради провокациите на маргинали и от двете страни на границата ", разяснява тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР