Изтече крайният срок за обезвреждане на площадката на бившия торов

...
Изтече крайният срок за обезвреждане на площадката на бившия торов
Коментари Харесай

Времето изтече! Резервоарите със серовъглерод в Химко още не са обезвредени

Изтече крайният период за неутрализиране на площадката на някогашния торов цех „ Химко “ във Враца от рискови субстанции.
Преди три години бяха извозени 110 тона серовъглерод, само че на мястото не престават да са остатъчни количества. Тогава всички институции се впрегнаха и при изключителни ограничения за сигурност бяха изкарани съвсем цялото количество.
В момента обаче има останки в цистерните. Замърсена е и водата в резервоарите, в които се намират тези цистерни.
Серовъглеродът се получава от метан и сяра. При реакцията се получават серовъглерод и сероводород. При реакция с водата се получава сероводородна киселина, който въздейства корозивно на самите резервоари. Затова пробите от водата демонстрират отклоняване от нормите, изясни индивидът, който преди 3 години подаде сигнал за случая - специалистът в районната екониспекция инж. Георги Караиванов.
Ако се пропукат басейните може да се стигне до екокатастрофа, сподели още той.
Директорът на РИОСВ-Враца Николай Йорданов разгласи, че компанията, която е трябвало да обезвреди водата до 3 юни, още веднъж не е взела ограничения. „ Камибо “ към този момент е глобявана неколкократно, следва нова глоба за несъблюдение на наставления.
Сега страната ще вземе ограничения по отношение на обезвреждането на резервоарите, сподели още шефът на екоинспекцията.
От „ Камибо “ декларират, че имат подписан контракт с компания, която да обезврежда замърсяването, която обаче не е изпълнила дейностите в период.


Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР