Изстребител на Lockheed Martin, модел F-35 © В© Peter Nicholls

...
Изстребител на Lockheed Martin, модел F-35 © В© Peter Nicholls
Коментари Харесай

Глобалните продажби на оръжия са нараснали за първи път от 5 години

Изстребител на Lockheed Martin, модел F-35

© В© Peter Nicholls / Reuters Още по тематиката
Износът се форсира през октомври

Продажбите на артикули към страни отвън Европейски Съюз порастват с 22.5%
11 дек 2017
България и Саудитска Арабия: Приятели по оръжие

Активността на кралството в България се ускори по две линии: търговията с оръжие и разногласието с Катар
30 ное 2017
Европа е тясна за маршалския скиптър на Борисов

Споразумението сред 23 - страни членки на Европейски Съюз, за усилване на военното съдействие е надалеч от упоритостите на българския министър председател за европейска войска
17 ное 2017
Метали: Утрояване на продажбите

Ръстът при най-динамичните компании е доста по-голям от предходната година, а съвсем всички предприятия усилват личния състав
10 ное 2017 Стоте най-големи оръжейни компании са отчели доходи за 374.8 милиарда $ през 2016 година, което е растеж от 1.9% по отношение на 2015 година Международното търсене на оръжия и военни услуги е повишено през 2016 година за първи път след 5 поредни години на спад, оповестява Financial Times, базирайки се на нови данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI).

Печелившите

По данни на SIPRI, стоте най-големи оръжейни компании в света са отчели доходи на стойност 374.8 милиарда $ през 2016 година, което е растеж от близо 1.9% по отношение на 2015г. Причината, изясняват от института, е ясно оформяща се наклонност на растеж в продажбите на някои от най-големите американски производители на оръжия, включени в SIPRI Top 100. Американските оръжейни компании сформират към 57.9% или 217.2 милиарда $ от общите доходи на оръжейните компании в класацията на Стокхолмския институт. Със своите над 4% растеж на годишна база, американските компании действително са придвижили международното търсене на оръжия нагоре.

Водеща роля в представянето на фирмите от класацията на SIPRI e сериозният растеж от 10.7% в приходите на най-големия американски производител на oръжия - Lockheed Martin, за 2016 година Доброто показване на компанията значително се дължи на придобиването на хеликоптерния производител Sikorsky, което Lockheed Martin приключи в края на 2015 година, и по-голямото търсене на изстребителите F-35.

Освен обичайните производители на бойно снаряжение, от шведския институт натъртват върху представянето на " разрастващите се производители ", измежду които компании от Бразилия, Индия и Турция. Най-сериозен растеж на приходите в тази категория обаче се следи в Южна Корея, акцентират от SIPRI, евентуално заради близостта със мощно военизираната Северна Корея и пререканията й със Съединени американски щати. Ръстът на приходите на южнокорейските компании през 2016 година е 20.6% по отношение на 2015 година, а постъпленията им са достигнали 8.4 милиарда $. В известна степен, точно предвид на спора в района, този растеж в приходите на фирмите е иницииран от мощно вътрешно търсене, покровителствано от южнокорейското държавно управление.

Губещите

Не толкоз положително е представянето на оръжейните производители в Австралия, Израел, Япония, Полша, Сингапур и Украйна, където общите доходи от продажба на оръжие са спаднали с 1.2%, водени най-вече от понижението с 6.4% в търсенето на японски оръжия.

Приходите от продажба на оръжия, съгласно методологията на SIPRI, се дефинират като продажби на военни артикули и услуги на военни клиенти, в това число продажби за вътрешни поръчки и за експорт.

Петте най-големи компании, производителки на оръжия за 2016 година са, в низходящ ред - Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, BAE Systems и Northrop Grumman.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР