Изследване, проведено от международна група медицински специалисти разкри какво се

...
Изследване, проведено от международна група медицински специалисти разкри какво се
Коментари Харесай

Ето какво се случва с тялото ни когато сме под упойка

Изследване, извършено от интернационална група медицински експерти разкри какво се случва с тялото на човек, до момента в който той се намира под анестезия.

Грубо казано, анестезията е способ за обезболяване в здравната процедура, когато е належащо да се извърши мъчителна оперативна, лечебна и диагностична процедура. Тя бива обща и местна, като при общата пациентът се довежда до положение на безсъзнание посредством угнетяване функционалността на централната нервна система с лекарства.

В своето проучване екипът се е фокусирал върху общата упойка, с цел да разбере какво се случва с нас, когато мозъкът и цялата ни нервна система са приспани.

Резултатите от работата им се оказали много изненадващи. Едно от нещата, което удивило екипа било, че част от мозъка продължава да работи, без значение, че съзнанието сякаш е приспано.

Вече са известни случаи, в които пациенти са се съвземали по време на упойка. Но експертите са уверени, че в действителност мозъкът в никакъв случай не престава да действа и обработва това, което се случва към индивида даже когато той спи или е в безсъзнание.

"Състоянието, в което се привеждат пациентите по време на интервенция, доста наподобяват естествения сън. Оказва се, че даже, когато е под наркоза, човек може да сънува и да продължава да усеща това, което се случва към него, само че спомените потъват надълбоко в подсъзнанието ", разкрива професорът по логика на психиката Николо Пертучи.

Лекари от Финландия също вземат участие в опитите. Те сортират контролна група от 47 здрави доброволци, на които им ползват упойка. Тя била подавана по този начин, че да може пациентите да се разсънят при по-силен зов или звук.

По този метод експертите желали да открият равнището на човешкото схващане, до момента в който е под анестезия. "Някои отговори на доброволците демонстрираха, че мозъкът на човек не разграничава това, което му е било говорено по време на упойка, само че въпреки всичко има някаква памет. Например на някои от пациентите пускахме неприятни звуци и незабавно след събуждането си те можеха да ги разпознават. Може да се каже, че даже и в безсъзнание мозъкът на човек продължава да обработва информацията и да я складира в паметта ", твърди Хари Шейн, професор по фармакология и анестезиология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР