Изследване под ръководството на учени от университета Монаш в Австралия

...
Изследване под ръководството на учени от университета Монаш в Австралия
Коментари Харесай

Пострадалите от наводнения са изложени на риск от смърт до 6 месеца след бедствието

Изследване под управлението на учени от университета Монаш в Австралия откри, че хората, които са потърпевши в наводняване, са изложени на нараснал риск от гибел в интервала от три до шест седмици след събитието, даже и откакто водите са се оттекли, заяви електронното издание „ Медикъл експрес ", представено от Българска телеграфна агенция.

Резултатите, оповестени в профилираното издание „ Бритиш медикъл джърнъл ", сочат, че рискът от гибел се усилва и продължава до 60 дни (50 дни за сърдечно-съдова причина) след деня на наводнението, като усилва с до малко над два % за смъртните случаи като цяло, 2,6 на 100 за сърдечно-съдови аргументи и 4,9 на 100 за кончини, породени от белодробни проблеми.

Наводненията са близо половината - 43 на 100, от всички естествени бедствия и експерти предвиждат, че в бъдеще ще нарастват по дълготрайност, периодичност и степен на мощ на фона на климатичните промени. Всяко десетилетие 23 на 100 от хората са директно изложени на наводнения с дълбочина на водата над 15 сантиметра.

Изследването под управлението на проф. Шаншан Ли и проф. Юминг Гуо от Училището за публично здраве и превантивна медицина на университета Монаш, с присъединяване на Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, дава за пръв път времеви график за развиване на здравните последствия от наводненията и ще подкрепи локалните здравни управляващи и политиците да дефинират в кои интервали е нужно интензивно наблюдаване на общностите, наранени от наводнения.

Авторите са изследвали 761 общности в 34 страни, претърпели най-малко едно наводняване за десетилетие в интервала 2000-2019 година Те са прегледали аргументите за общо 4,6 милиона смъртни случая, измежду които 11,1 милиона случая на гибел по сърдечно-съдови аргументи и 4,9 милиона случая от белодробни аргументи в интервала на проучването.
Според проф. Гуо връзката наводнение-смъртност варира според от локалния вид климат и е по-силно изразена измежду население с невисок социално-икономически статут или повече възрастни хора.

Изследването ни сподели, че рисковете от гибел доближават пик към 25-ия ден след настъпването на наводнението и продължава до 60 дни след събитието, сподели проф. Ли от университета Монаш.

След наводняване смъртните случаи от естествени аргументи може да бъдат провокирани от заразяване на храните и водата, от излагането на действието на патогени - гъбички, бактерии и вируси, стеснен достъп до здравни услуги и психически ограничавания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР