Изследване на племена по целия свят потвърди схващането, че щастието

...
Изследване на племена по целия свят потвърди схващането, че щастието
Коментари Харесай

Изследване на племена отхвърли връзката между парите и щастието

Изследване на племена по целия свят удостовери схващането, че щастието не се купува с пари, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Хора от дребни общества отвън актуалния забързан свят живеят щастливо и са не по-малко удовлетворени от представители на богати и софтуерно напреднали народи, изясняват канадски и испански учени в сп. " Протоколи на Американската национална академия на науките ". 

" Изненадващо е, че доста популации с прекомерно ниски парични приходи регистрират доста високи междинни равнища на задоволеност от живота, като резултатите им са сходни с тези в богатите страни ", споделя ръководителят на проучването проф. Ерик Галбрейт от университета " Макгил " в Монреал.

Това опонира на схващането, че икономическият напредък е сигурен метод да бъде нараснало благосъстоянието на хората в страни с ниски приходи, означават откривателите.

Предишни проучвания откриха, че хората в по-богатите страни по-често оповестяват за по-високи равнища на задоволеност от живота, в сравнение с тези в по-бедни страни, изясняват учените в спомагателни бележки, написа Българска телеграфна агенция. Тези световни изследвания обаче нормално пропущат хората в общества, където парите играят минимална роля в всекидневието и където поминъкът зависи директно от природата, прецизират откривателите.

Авторите на проучването са интервюирали съвсем 3000 души от коренни или примитивни общности на 19 места по света. Само 64% от интервюираните семейства са разполагали с пари в брой. Въпреки това междинният им резултат за удовлетвореността от живота е 6,8 по 10-степенна канара във всички общности.  При четири междинният резултат е по-висок от 8 - наедно с  богатите скандинавски страни, означават откривателите.

" Това е по този начин, макар че в доста от тези общности има история на маргинализиране и подтисничество ", прибавят те. 

На базата на тези резултати учените стигат до извода, че хората могат да имат доста приемлив живот, без да са наложително богати материално. 

В проучването са взели участие и антрополози от Автономния университет в Барселона. 

Учените не могат да обяснят резултатите си. Според предходни проучвания, за щастието способстват фамилията, общността, взаимоотношенията, духовността и връзката с природата, само че е допустимо факторите да са разнообразни в другите общности или пък малко фактори да преобладават на всички места, споделя Галбрейт в прессъобщение на университета. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР