Изследване на Европейската комисия показват, че колективно губим почти 12

...
Изследване на Европейската комисия показват, че колективно губим почти 12
Коментари Харесай

ЕС ще задължи производителите да удължат гаранцията на уредите

Изследване на Европейската комисия демонстрират, че групово губим съвсем 12 милиарда евро годишно поради невъзможността или нежеланието си да ремонтираме развалени уреди и директната покупна на нови.
Eвропейският парламент и Съветът са постигнали политическо съглашение за по-голямо " право на ремонт " за потребителите. Договорените правила обясняват отговорностите на производителите и предизвикват потребителите да удължават виталния цикъл на продуктите си посредством ремонт.
Така потребителите ще се възползват от нови права, които вършат ремонтите по-привлекателни и лесни след приключване на законовата гаранция.
Сделката включва елементарни домашен уреди, като перални машини, прахосмукачки и даже смарт телефони, се споделя в изказване на Европейския парламент. Стоки, като слушалки и мебели, ще бъдат освободени за момента от по-строгата регулация, само че има опция за прибавяне на още артикули към листата с течение на времето.
За улеснение ще бъде основана европейска онлайн платформа с национални секции. Чрез тези платформи потребителите във всяка страна от Европейски Съюз ще могат да намерят локални сервизи, продавачи на ремонтирани уреди, купувачи на дефектни продукти или ръководени от общността начинания за ремонт.
Парламентът слага като приоритет ремонтите да бъдат доста по-достъпни за потребителите. Преговарящите се съгласиха, че всяка страна членка ще би трябвало да вкара най-малко една мярка за поощряване на ремонта, като ваучери и средства за ремонт, осведомителни акции, курсове за ремонт или поддръжка за ръководени от общността ремонтни пространства, или в сходство със съществуващите правила за данъчно облагане, понижаване на ставката на Данък добавена стойност върху ремонтните услуги.
Споразумението включва и в допълнение едногодишно удължение на законовата гаранция за ремонтирани артикули.
След като директивата бъде призната както от Съвета, по този начин и от Парламента и оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз, страните членки ще имат 24 месеца, с цел да я транспонират в националното законодателство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР