Изследователите са установили, че свръхмасивната черна дупка в центъра на

...
Изследователите са установили, че свръхмасивната черна дупка в центъра на
Коментари Харесай

Черната дупка в нашата галактика променя пространство-времето, какво означава това

Изследователите са открили, че свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата вселена Млечен път, известна като Стрелец А*, се върти толкоз бързо, че трансформира тъканта на пространство-времето към себе си .

С помощта на рентгеновата обсерватория " Чандра " екипът от физици съумя да следи черната дупка, намираща се на към 27 000 светлинни години от нас, и да направи калкулации за скоростта на въртене на Стрелец А*. Техните открития, оповестени през октомври в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, потвърдиха, че въртенето на черната дупка провокира така наречен прецесия на Lense-Thirring - резултат на закъснение на рамката, включващ планетите и времето.

" Ако имате бързо въртяща се черна дупка, пространство-времето към нея не е симетрично - въртящата се черна дупка увлича цялото пространство-време със себе си. Тя смачква пространство-времето и то наподобява на футболна топка " , споделя пред CNN водещият създател на проучването Рут Дейли, професор по физика в Пенсилванския държавен университет.

: Black Holes are fascinating mysteries. Now we are step closer to learning about them. According to a new study, the supermassive black hole in the centre of our galaxy is spinning so fast, it is altering space-time. tells you
— Firstpost (@firstpost)
Какво съставлява пространство-времето?

Казано на елементарен език, тъканта на пространство-времето е физична идея, която признава връзката сред пространството и времето.

Астрофизиците признават, че времето не е без значение от пространството и че двете дружно изясняват както придвижването на солидни обекти във Вселената, по този начин и релативистичните резултати от пътуването със скорост, близка до тази на светлината.

Алберт Айнщайн поставя основите за развиването на концепцията за пространство-времето като част от своята доктрина на относителността, когато предлага, че с цел да бъде скоростта на светлината непрекъсната, и пространството, и времето са относителни, според от скоростта на наблюдаващия. Но самата идея за пространство-време е препоръчана за първи път от математика Херман Минковски през 1908 година

Тогава физиците споделят да мислим за това по какъв начин виждаме пространството като за четириизмерен континуум, в който трите измерения на пространството се сливат с единственото измерение на времето. Резултатът е образуването на тъкан, която се извива в отговор на солидни небесни тела - като въртящи се черни дупки.

A team of scientists has discovered that the black hole at the center of the Milky Way galaxy is spinning so fast that it's squishing space-time. Squishing it down like a football.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР