Изследователи са забелязали най-бързата известна досега звезда, която някога е

...
Изследователи са забелязали най-бързата известна досега звезда, която някога е
Коментари Харесай

Учени забелязаха хипер бърза звезда-беглец от Млечния път

Изследователи са забелязали най-бързата известна до момента звезда, която в миналото е избягала от Млечния път, наподобява вследствие на друга звезда, избухнала в солиден термоядрен гърмеж.

При това освен една звезда се е изстреляла в междугалактическото пространство. Изследователите идентифицираха две звезди-бегълци, които са се ускорили до зашеметяващи скорости.

Както е разказано в документ, който към момента следва да бъде рецензиран, откривателите откриха, че звезда, наречена J1235, минава през Млечния път с невероятните 1053 благи в секунда, до момента в който звездата J0927 се движи с 1420 благи в секунда на излизане от нашата вселена.

Общо изследователският екип, управителен от астрофизика от Харвард Карим Ел-Бадри, разпознава шест нови звезди-бегълци в нашата вселена след проучване на данни от изследването Gaia на Европейската галактическа организация, четири от които евентуално са били изтласкани вследствие на специфичен вид свръхнова.

Тези звезди, споделят учените, биха могли да разрешат да се намерят нови способи за пресмятане на „ раждаемостта “ на такива звезди и да открият повече сходни на тях.

Хиперскоростното задвижване на тези звезди, провокирано от детонации, ги прави известни като хиперскоростни звезди, като откривателите допускат, че те са били ускорени от свръхнови вид Ia, които се появяват в бинарни звездни системи, където една звезда е бяло джудже.

В някои от тези системи другата звезда стартира да агрегира материал от своя сателит бяло джудже, както изяснява ScienceAlert, което може да се натрупа в големи ресурси от водороден газ. В избран миг този водороден газ избухва в термоядрена експлозия и даже провокира втори гърмеж в ядрото на бялото джудже.

В резултат на това другата звезда в системата се изстрелва в космоса с неуместни скорости, което даже я извежда отвън нашата вселена.

Изследователите допускат, че в Млечния път може да съществуват още доста звезди-бегълци, които просто към момента не сме разкрили. Всъщност някои от тях може да са даже по-бързи от разпознатите в актуалното проучване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР