Изследователи са създали “безсмъртни стволови клетки, които им позволяват да

...
Изследователи са създали “безсмъртни стволови клетки, които им позволяват да
Коментари Харесай

Безсмъртни стволови клетки позволяват на учените да създадат неограничено количество изкуствена кръв

Изследователи са основали “безсмъртни ” стволови кафези, които им разрешават да основат безкрайно количество изкуствени червени кръвни кафези при потребност.

Ако преминат клиничните проучвания те ще бъдат доста по-ефективни за здравна приложимост от актуалните червени кръвни кафези, които би трябвало да се генерират от кръв на донори. И ще има сериозен резултат при пациенти с редки кръвни групи, които постоянно се борят с цел да намерят подобаващи кръвни донори.

“Култивираните кръвни кафези имат преимущества пред кръвта от донори, като да вземем за пример понижен риск от предаване на болсети по време на преливане. ”

Всяка стволова клетка може да създаде към 50 000 червени кръвни телца преди да почине и в случай че това наподобява като огромен брой би трябвало да се има поради, че типична банка с кръв съдържа към 1 трилион червени кръвни кафези.

За да сътвори безсмъртните червени кръвни кафези екипът от университета в Бристол е уловил възрастни стволови кафези в ранните стадии от тяхното развиване, което значи, че те могат да се разделят и да основават червени кръвни кафези вечно без да умират, което отстрани потребността от потворни дарения на кръв.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР