Изследователи от Политехническия университет в Петербург разработиха начин за блокиране

...
Изследователи от Политехническия университет в Петербург разработиха начин за блокиране
Коментари Харесай

Руски изследователи намериха начин да се борят с резистентността към антибиотици


Изследователи от Политехническия университет в Петербург създадоха метод за блокиране на бактериалната антибиотична устойчивост посредством потребление на дребни протеини, наречени пептидни инхибитори (блокиращи агенти), съобщи Sputnik.

Заедно с Националния проучвателен център на Института "Курчатов", те сътвориха пептид, който е безопасен за хората и е кадърен да потисне основния катализатор на SOS-реакцията в бактериите. Резултатите от проучванията, извършени с грантове от Руската научна фондация, бяха оповестени в списанието "Нуклеинови киселини".

"Бактериите мутират и развиват нови свойства, които им оказват помощ да устоят на антибиотици, до момента в който нашият сътрудник стопира процеса на адаптиране на генетично равнище, блокирайки ускорената еволюция на бактериите", сподели водещият откривател Александър Якимов.

По неговите думи учените разполагат с изчислителен способ за планиране на неповторими пептиди с оптималната допустима непоклатимост и биологично дейна пространствена конструкция.

Броят на новоразработените антибиотици последователно понижава през последните години, до момента в който тяхната успеваемост продължава да се намалява.

"Други страни също организират проучвания, с цел да намерят способи за битка с бактериалната устойчивост към антибиотици, само че към момента не са съумели да реализират някакви позитивни резултати", добави Якимов.

Наскоро съветското държавно управление разгласява тактика за битка с антибиотичната устойчивост за интервала до 2030 година Тя планува разбор на механизмите за развиване на резистентност, последователен мониторинг на разпространяването им, възстановяване на ограниченията за попречване и ограничение разпространяването на патогени с антибиотична устойчивост, създаване на антимикробни средства и различни способи за диагностика и лекуване на инфекциозни болести.

Очаква се изобретението на съветските откриватели да направи предварителната защита и лекуването на инфекциозни и паразитни болести при хората, животните и растенията по-ефективни и да понижи тежестта на болесттите, както и продължителността на тяхното лекуване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР