Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико

...
Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико
Коментари Харесай

Учени успяха да дешифрират текстове на маите



Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико () дешифрираха мистериозни писмени знаци върху керамичен съд, открит по време на археологически разкопки

Според уеб страницата на INAH става дума за съд, открит от археолози като част от изследователския план „ Влакът на маите “, написа

Този трен се движел през Юкатан и правел спирки, по време на които археолозите правили разкопки. Съдът с писмени знаци бил открит по време на археологически разкопки край град Макскану. Той се намирал в постройка, издигната в предиспанския интервал. Артефактът датира от късния типичен интервал (600-800 година от н.е.).

Дешифрирането на йероглифите дало опция да се откри, че в ръцете на учените е попаднала цяла история. Тя е отдадена на Чолом – историческа персона. Той принадлежал към елита на маите, името му към този момент е откривано върху артефакти в античния град Окскинток. Съобщава се, че 11-те глифични картуша на контейнера демонстрират, че Чолом е заемал позицията на саджал или тръбач. Това е бил аристократ, чиято работа била да разгласява на висок глас заповедите на владетеля.

"Саджалът е този, който предава - изяснява съавторът на проучването, археологът Илеана Анкона Арагон. - Те не са били владетели, а благородници, подготвени да пишат и четат глифове, а също и да предават на глас заповедите на аджау - владетеля. "

Учените към момента не са открили каква функционалност е изпълнявал самият съд, както и плочата, открита в "комплект " с него. Между другото, в Регионалния музей по антропология на Юкатан в Мерида се пази още един съд, който също съдържа глиф на Чолома. В този случай той бил разпознат като уйлул, т.е. „ слушател “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР