Изследователи от Мексиканския национален институт по антропология и история и

...
Изследователи от Мексиканския национален институт по антропология и история и
Коментари Харесай

Мексикански археолози откриха подземен тунел към отвъдното

Изследователи от Мексиканския народен институт по антропология и история и Института по геофизика на Националния самостоятелен университет на Мексико са разкрили под земята тунел под известната Пирамида на Луната в античния ацтекски град Теотиуакан, оповестява Mexico News Daily, цитира БНР.

Тунелът е открит благодарение на физици, които измерили електрическото противодействие и по този начин разкрили под земята тунел, водещ до камера с диаметър 15 метра. Камерата към този момент не е проучена. Археолозите допускат, че е употребена за погребални ритуали и се надяват, че може да намерят човешки остатъци, които да потвърдят хипотезата им.

По-рано в Пирамидата на Луната са намирани деформирани човешки черепи.

Учените считат, че камерата символизира задгробния свят, а тунелът е входът към нея. Пирамидата на Луната е единственият обект в Теотиуакан, който директно е извърнат към Пътя на мъртвите.

Теотиуакан е ситуиран на 2285 м надморска височина върху Мексиканското плато и е на 48 км североизточно от столицата Мексико сити.

Смята се, че градът е учреден към 400 година прочие н. е, а през V - VII век е претърпял подем, като популацията му е достигало 200-250 000 души. Тогава са издигнати и множеството архитектурни забележителности, в това число Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната.

През IХ век от новата епоха градът по незнайни аргументи е бил зарязан. 2-3 века по-късно градът бил преоткрит от ацтеките, които употребявали храмовия комплекс за религиозни и паметни цели.

Проучванията стартират при започване на ХХ век, само че към момента античният град не е изцяло изследван.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР