Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST)

...
Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST)
Коментари Харесай

Създадоха хуманоиден робот, който може да пилотира самолет

Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) сътвориха хуманоиден робот, наименуван Pibot, който може да пилотира реактивен аероплан. Това може да става без да се постанова да вършат каквито и да било огромни модификации на пилотската кабина или самолета.

 

Роботът е висок към 1,5 метра. Той може да хваща контролите и да поддържа височина даже при най-тежки условия, оповестява Euronews. Външните камери подсигуряват, че роботът може да следи редица жизненоважни статистики в самолета.

 

Pibot може да запомня указания и цялата обвързвана с полета документи, като огромни езикови модели. Това му разрешава да реагира по-бързо от човешки водач при изключителни обстановки, настояват основателите му.

 

" Pibot е хуманоиден робот, който може да ръководи аероплан тъкмо като човешки водач, като манипулира всички обособени контроли в пилотската кабина, която е предопределена за хора ", сподели Дейвид Шим, доцент по електроинженерство в KAIST, пред Euronews.

 

Изкуственият разсъдък на ChatGPT подсигурява, че роботът помни и знае всички вероятни указания за пилотиране. Алгоритъмът разрешава роботът бързо може да се образова за пилотирането на различен вид аероплан.

 

Що се отнася до това къде може да се употребява, екипът допуска, че може да се употребява в рискови среди, които не са подобаващи за хора.

Pibot е създаден по контракт с министерството на защитата на Южна Корея. Очаква се точно военните да употребяват за пръв път робота не по-рано от 2026 година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР