Изследователи от Датския технологичен университет поставиха нов рекорд за скорост

...
Изследователи от Датския технологичен университет поставиха нов рекорд за скорост
Коментари Харесай

Нов оптичен чип предава целия интернет-трафик за по-малко от секунда

Изследователи от Датския софтуерен университет сложиха нов връх за скорост на транспорт на данни благодарение на един оптичен чип. Те съумяха да реализират цифра от 1,84 Pbp/s /петабита s/. Това е съвсем два пъти повече от предстоящата честотна лента на целия наземен интернет  - 1 Pbit / s. Оказва се, че цялата информация в интернет може да бъде предадена посредством този чип за по-малко от секунда.

Всъщност този връх е по-скоро промеждутъчен знак. Самата технология на оптичния чип с честотно съчетание, е толкоз сполучлива, че инженерите я употребяват, с цел да задават едно след друго достижения на скоростта на предаване на данни от 2020 година насам. Математическият модел демонстрира, че пределният трафик един ден може да доближи 100 Pbp/s, което е необикновен индикатор в наши дни.

Принципът на работа на чипа се основава на подаването на инфрачервен лазерен лъч към честотен гребен - устройство, което разделя главния лъч на голям брой обособени талази. Всяка от тях, употребявайки поляризационни, амплитудни и фазови модулации, се преобразува в кодиран сигнал за предаване на данни. След това те още веднъж се комбинират и събират в един лъч и се предават по оптично влакно, а противоположният развой на декодиране се прави в приемника.

Най-новата версия на чипа основава 233 обособени талази, само че броят им може да се усили неведнъж с напредването на нанотехнологиите. Също по този начин е допустимо да се основат пространствени копия на главния гребен за паралелизиране и делене на сигнала и по този метод да бъдат излъчени доста повече данни през един канал. Именно способността за мащабировка на системата съвсем до безконечност е нейното главно преимущество в съпоставяне със съществуващите аналози.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР