Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да

...
Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да
Коментари Харесай

Работата на Община Русе за възстановяване гражданските полети на Летище Русе

Изразяваме подготвеност като екип да предприемем всички стъпки, с цел да се възстановят полетите, само че считаме, че връзката страна, респективно, министерство – община би трябвало да е двустранен развой

Желанието да се възвърне работата на Летище Русе с търговски цивилен полети е на актуалното управление на Община Русе. Първоначално се свързахме с Тодор Иванджиков, ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост. От негови медийни изяви виждахме, че също има вяра във възобновяване на районните летища. След среща и диалог с господин Иванджиков се откри, че в България има компания, която има предпочитание и самолети да възвърне гражданските полети от Русе до София – Гъливеър (GullivAir). На летище Русе господин Иванджиков и ръководителят на Гъливеър господин Стефан Янков кацнаха със аероплан, след което организирахме диалог, в който набелязахме стъпките за възобновяване на полетите. Беше належащо съдействието на страната, с цел да се издаде лиценз на летището за приемане на такива полети. Към момента то има лиценз за самолети до 5.7 тона, което е незадоволително за цивилен търговски полети. Самолетите, с които разполага Гъливеър, са АТР 72, които са над 20 тона. Община Русе направи, по искане на частната компания, допитване до русенци, като популяризира и получи попълнени над 7000 анкети, което удостовери желанието на обществото да употребява такива вътрешни полети. Към този миг нито Община Русе, нито лицата, с които сме работили, с цел да възстановим полетите, са казвали, че чакат или желаят поддръжка от страната, друга от тази в най-кратки периоди да ни се даде лиценз. Със лични средства Община Русе още предходната година възвърне покрива на летището, с цел да не се стича вода по стълбите при дъжд, както заварихме нещата. Направихме ремонт и на санитарните пространства. Подготвихме се с общински машини да създадем запълване с битум сред бетоновите блокове по пистата и нова маркировка.

Темата бе сложена пред страната в лицето на служебния министър на превоза и известията Георги Тодоров. Той ангажира по тематиката господин Христо Щерионов, началник на Главна въздухоплавателна организация (ГВА). По тематиката потърсихме съдействието и на служебния министър на стопанската система госпожа Даниела Везиева, която като русенец направи доста. Към оня миг усетихме поддръжка и предпочитание от страна на страната да се възстановят комерсиалните пътнически полети. От нас бе изтънчено да създадем незабавна преценка на нужните действия и тяхната стойност. Към този първи миг Община Русе не е желала парични суми от страната, а само бързо да се премине процесът по предоставяне на позволение за осъществяване на полети. Въпреки това, предвид на изисканата от служебните министри информация, привлякохме в допълнение в помощ на Община Русерусенци, работили на Летище Русе, както и господин Дойчин Ангелов, работил на летище Пловдив. С общи старания Община Русе направи лист с количества, типове действия и доставки, които би трябвало да се изпълнят. По самодейност на служебните министри на стопанската система, финансите и превоза се пристъпи към подготовка на разпореждане на Министерския съвет, с което да се поддържа Община Русе със средства, с цел да се извърши ремонт на пистата и постройката, вероятно да се сложи и ограда, да се купят и нужните уреди за инспекция по сигурността преди политане. По тематиката имаме извършени доста диалози с госпожа Везиева, длъжностен министър на стопанската система, и госпожа Жени Начева, шеф на дирекция в Министерството на финансите. В края на мандата на служебното държавно управление и началото на работа на постоянното сумата не беше отпусната на Община Русе.

В началото на мандата на новото държавно управление получихме увещание от министъра на превоза, че политиката ще бъде продължена и той поддържа възобновяване на пътническите полети от летище Русе. С негово подпомагане подготвяното разпореждане на Министерския съвет за разпределяне на 2.6 милиона лв. бе гласувано. Правителството обаче сложи изискване. Още в работата на служебното държавно управление от МФ, дирекция Държавни помощи зае мнение, че възможна поддръжка от страната за ремонт на пистата и постройката на Летище Русе съставлява нерегламентирана държавна помощ. Община Русе не приема това мнение. На 08.12.2021 година беше отворена за спор тематиката за декларациите за държавните помощи, като в всекидневен тип, по е-поща до госпожа Жени Начева от МФ сме показали мнение за неприложимостта им. В началото на работата на постоянното държавно управление същото мнение изпратихме по електронната поща и до министъра на превоза и известията господин Събев. Въпреки това, на 22.12.2021 година, с Постановление на Министерски съвет 453 Правителството на Република България утвърди спомагателен трансфер от 2 665 500 лв. по бюджета на Община Русе за дотъкмяване на дейностите по възобновяване на инфраструктурата на летище Русе и обезпечаване на неговата експлоатационна валидност. Изненада за нас бе обаче, че макар ясните ни причини, че този трансфер не съставлява нерегламентирана държавна помощ, с Постановление на Министерски съвет получихме отговорности, до осъществяването на които не може да се употребяват парите: „ Кметът на община Русе да извърши оценка за сходството с режима по държавните помощи за даването на спомагателния трансфер по член 1, да изготви съобщение по реда на член 108, алинея 3 от Договора за действието на Европейския съюз и да даде на министъра на финансите нужната информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия. Чл. 3. Допълнителният трансфер по член 1 може да се разходва след приемането на позитивно решение от Европейската комисия или на решение, че помощта не е държавна помощ по смисъла на член 107, алинея 1 от Договора за действието на Европейския съюз “. Така Община Русе бе изпратена да поддържа връзка непосредствено с Европейската комисия по въпрос, за който имаме категорично мнение, че е ненужно.

Беше ясно, че в случай че тази процедура бъде стартирана от общината, ще докара до фактическа неспособност да се употребяват парите от страната, тъй като продължава прекомерно дълго. Въпреки това на 04.01.2022 година началникът на правния отдел в Община Русе получи задачата да приготви нужните документи и да ги съгласува авансово с представителя на МФ, с който общувахме – госпожа Жени Начева. От МФ получихме импровизирано по е-поща образците на заявления. Още на 7 януари са направени и изпратени в първични (работни варианти) на декларациите за държавни помощи – два от образците на които се оказаха неправилно изпратени от МФ към нас.

На 11 януари бе извършена среща в постройката на Ръководство на въздушното придвижване (РВД), на която представители на ГВА и РВД обявиха предпочитание да ни окажат подпомагане за всички механически действия по застраховане на удостоверението за употреба.

На 13 януари сме изпратили вижданията си за промени в Закона за гражданското въздухоплаване на представители на ГВА. Установи се, че актуалният текст на закона не разрешава общинско сдружение да е оператор на летището, по прилика с опцията за държавните летища – оператор да е сдружение на страната.

На 14 януари Община Русе получи по е-поща от МФ до посредством началника на правния ни отдел два образеца на декларациите за държавни помощи, както и голям брой забележки по попълването с единствена тенденция – да съблюдаваме условията на регламента, само че без действителни насоки за попълване. Следва да се уточни, че преди всичко Регламентът не следваше да намира приложение, на второ място – не разполагаме с информация за предстоящите доходи и разноски на летището в интервала на виталния цикъл на инвестицията и доколкото същите ще се дефинират основно от летищни такси, които се дефинират с нормативен акт и не ни е известна даже приблизителната им стойност, не ни бе допустимо да създадем финансов разбор, още повече, че същият следваше да показва по какъв начин Летище Русе ще се отрази на всички прилежащи летища.

На 1 февруари началникът на отдел Правен в Община Русе изпрати до Жени Начева наново запълнен формуляр на главната декларация, като е показала и телефонния си номер за връзка.

На 12 февруари декларациите са изпратени и на госпожа Даниела Везиева за мнение.

Ръководството на общината откри, че действително подпомагане в процедурата пред Европейската комисия от страна на МФ няма и по тази причина потърси опция за среща с управлението на МФ. На 22 февруари се организира среща в Министерството на финансите. На нея от страна на Община Русе участваха кметът, заместник-кметът по комунални действия, секретарят на общината и началникът на отдел Правен. От страна на МФ участваха заместник-министърът господин Цеков, директорката на дирекция за държавните помощи и началникът на съответния отдел. По време на срещата началникът на отдел Правен на Община Русе изпрати на представителите на Дирекция „ Държавни помощи “ (В. Данева) още веднъж попълнените мостри на заявления. На срещата бе и представител на Министерство на превоза и известията, която също съобщи ангажираност да ни бъде оказана помощ при попълване на документите, доколкото всички признаха специфичността на процедурата и събитието, че за първи път такава декларация се попълня от Община. След тази среща следваше да получим финален отговор от МФ, какъвто досега нямаме. Нещо повече - на срещата директорката на дирекция за държавни помощи ясно съобщи, че тази процедура лишава доста време, години, и че без външен съветник общината няма по какъв начин да се оправи сама. Заместник-министър Цеков съобщи, че ще беседва с министъра на финансите по предлагането на Община Русе сумата от 2.6 милиона лева да се върне на страната и тя да я даде на Община Русе за ремонт на инфраструктура в града, а със лични средства Община Русе да направи нужното за летището. До момента нямаме нито формален, нито всекидневен отговор.

На 25 февруари декларациите са изпратени и на представител на консултантска компания, която да ни спомага при попълването им. След няколко телефонни диалога и препращане на документи отговор не сме получили.

В началото на март от страна на министъра на превоза и известията Николай Събев постъпи импровизирано предложение гражданските полети на летище Русе да се възстановят от държавното сдружение „ Летище София “ АД, което разполага с материални запаси, хора и знания. Тази концепция, при опазване на собствеността на летището от страна на Община Русе, беше допустима и разрешава бързо разрешаване на въпроса.

Във връзка с предварителния диалог с министъра, на 16 март беше извършена среща в Министерството на превоза и известията по отношение на определянето на „ Летище София “ АД за летищен оператор. От страна на Община Русе участваха кметът, заместник- кметът по комунални действия и началникът на правния отдел. От страна на МТС участва заместник-министър Върбанов, съветникът на министъра господин Станчев и ръководителят на „ Летище София “ АД. В идващите няколко дни ръководителят на държавното сдружение бе на място на летището в Русе. В резултат на срещата на 18 март получихме неофициално, по е-поща, от шефа на дирекция Правна в МТС госпожа Красимира Стоянова мнение за промени в ЗГВ, нужни, с цел да се даде опция държавно или общинско сдружение да оперира общинско летище, каквото е Летище Русе. На 21 март им изпратихме посредством началника на отдел Правен на Община Русе своето виждане за измененията. Отговор досега нямаме. Промените в ЗГВ се постановат, тъй като към сегашния миг легтищата, държавна собсвтеност могат да се оперират от концесионер или от сдружения държавна благосъстоятелност, а във връзка с летищата, общинска благосъстоятелност, опцията да се оперират от сдружения държавна или общинска благосъстоятелност не е записана. Съществува само опция за опериране на общинско летища на концесия. Необходимо е да се добави ЗГВ с къс текст, даващ същата опция за общинските летища, която е планувана и за държавните – да се оперират от търговски сдружения държавна или общинска благосъстоятелност. В тази връзка бе извършеният диалог в МТС и ни бе изпратен план на текст за изменение на ЗГВ на 18.03.2022 година.

На 29 март беше извършена среща в Русе със заместник-министъра господин Върбанов, който още веднъж удостовери желанието на МТС да спомага за възобновяване на полетите посредством „ Летище София “ АД. На същата дата беше извършена и среща в Министерството на културата сред заместник-кмета на Община Русе инж. Илиева и заместник-министъра арх. Кудинов, по отношение на процедурата за обявление на летището като национална културна полезност. На срещата се стигна до предложение за образуване на междуведомствена среща по отношение на всички действия по летището и бе декларирано, че ще получим нужната поддръжка и подпомагане.

Община Русе чака обща среща с МТС, МФ, МК и съответстващите държавни институции и сдружения, с цел да се позволи дефинитивно въпросът и да стартират действителните СМР на място.

Русенци чакат полетите.

Официален отговор досега от МТС нямаме. Научихме от обществените мрежи, четейки обява от 30.03.2022 година в профила на министъра за новата концепция - Община Русе да трансферира собствеността върху летище Русе на Държавата в лицето на МТС. Научихме, че Общината не е подхванала нищо макар многото срещи и ясно променената към този момент идея на тях. След обявата в обществените мрежи получихме и публично писмо от МТС на 05.04.2022 година, с което се желае Община Русе да трансферира собствеността на летището на страната. В писмото има доста в действителност и правни грешки. В писмото, като съображение да се желае собствеността се акцентира, че летището е обществена общинска благосъстоятелност и заради това не може да се оперира от държавно комерсиално сдружение, както и че ще е належащо изменение на ЗГВ. Това не е правилно. Летището е частна общинска благосъстоятелност и върху него може да се учреди право на прилагане в интерес на държавно сдружение – „ Летище София “ ЕАД.

Приветстваме дейната позиция на страната и възприемането на нашата концепция за възобновяване на комерсиалните полети от и до летище Русе. Съгласни сме оператор на летище Русе да бъде „ Летище София “ ЕАД, като на сдружението се обезпечи от Общински съвет - Русе вещно право на прилагане. Считаме, че прекачване на собствеността не е нужна, с цел да се намеси уверено страната и да възвърне полетите. Считаме, че цялата тази материя е задоволително значима и комплицирана, с цел да се разисква персонално сред министъра и управлението на Община Русе, както и сред нашите специалисти. Заявяваме, че след изразеното в обществените мрежи искане за прекачване на собствеността и след полученото от МТС писмо с доста правни и в действителност грешки търсихме неведнъж с писма, по телефон и посредством известия министъра, само че отговор досега нямаме. Изразяваме подготвеност като екип да предприемем всички стъпки, с цел да се възстановят полетите, само че считаме, че връзката страна, респективно, министерство – община би трябвало да е двустранен развой. В връзките ни няма подчиненост. Община Русе са всички русенци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР