Израелски учени откриха връзка между усещанията на опитни мишки в

...
Израелски учени откриха връзка между усещанията на опитни мишки в
Коментари Харесай

Откриха как да разчитат паметта на умрели хора?

Израелски учени откриха връзка сред чувствата на опитни мишки в последните минути от живота им и маркери в избрани гени, които могат да бъдат употребявани за възобновяване на спомените на гризачите посмъртно, оповестява New Scientist.

Изследователите се надяват един ден откритието има да помогне в разчитането на мислите на умряли хора. Дори това да не бъде реализирано обаче, генетичната сигнатура на спомените може да бъде потребна при лекуването на пациенти с психиатрични разстройства и загуба на паметта.

"(За да бъдат разчетени мислите) би трябвало да се работи доста бързо, защото протеините стартират да деградират необратимо минути след гибелта ", изяснява доктор Клер Уорбъртън от Университета в Бристъл. Мозъкът съхранявал спомените във връзки сред невроните, формирани от протеини, които се управляват от промени в гените в зоната на Амоновия рог (хипокампа) и неокортекса.

Засега учените са съумели да потвърдят съществуването на устойчиви модели в опити с мозъка на лабораторни мишки. Когато напредне обаче, технологията ще може да се употребява при по-големи животни, а в даден миг - и при хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР