Израелски историк: 1000 евреи пееха Мила Родино, когато напускаха БългарияСпасяването

...
Израелски историк: 1000 евреи пееха Мила Родино, когато напускаха БългарияСпасяването
Коментари Харесай

Израелски историк: 1000 евреи пееха Мила Родино, когато напускаха България

Израелски историк: 1000 евреи пееха " Мила Родино ", когато напускаха България Спасяването на българските евреи е неповторима стъпка на целия български народ и това би трябвало да се знае от всички по света, съобщи световноизвестният израелски публицист, историк и политик  проф.  Михаел Бар Зоар.

На тържествена гала той бе почетен от президента Румен Радев с медал „ Стара планина ” първа степен .  Отличието му бе връчено за неговия принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по времето на Втората международна война и за развиването на двустранните връзки сред Израел и България.
 проф. Бар Зоар БГНЕС
Роденият у нас  израелски публицист и академик проф. Бар Зоар благодари за оценката и призна, че всякога, когато чува българския химн си спомня за деня, в който си е тръгнал от България .  
 
" Бях 10-годишно дете. С моите родители и с още 1000 евреи в един товарен трен, който заминаваше през ноември 1948 година през Югославия към Израел. Като стигнахме границата, влакът спря поради административни проблеми. Всички скочихме на открито и тогава 1000 души се обърнаха към България. Един стартира да пее химна, а другите го последваха. Имаше един голям хор, който пееше " Мила Родино " . Баща ми и майка ми пееха и плачеха. Казаха, че напущат страна, която е добра към нас - обичана България ", сподели професорът.-->

Спасяването на българските евреи е неповторима стъпка на целия български народ и това би трябвало да се знае от всички по света , акцентира проф. Зоар.
 проф. Бар Зоар БГНЕС
Израел има особено отношение към България . За българските евреи и за целия израелски  народ България  е страна, която би трябвало да бъде образец на целия свят, тъй като в случай че и другите страни бяха постъпили като нея,днес  спасените евреи щяха да бъдат не 50 хиляди, а един милион, съобщи още проф. Зоар.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР