Израелската компания Tevel, съвместно с Unifrutti в Чили, организира бране

...
Израелската компания Tevel, съвместно с Unifrutti в Чили, организира бране
Коментари Харесай

Бъдещето е тук: рояк от AI-дронове берат узрели ябълки с вакуумни вендузи

Израелската компания Tevel, взаимно с Unifrutti в Чили, провежда бране на ябълки благодарение на роботизирана платформа с изкуствен интелект. AI управлява летящи кабелни дронове, задвижвани от платформа. Дроновете се движат сред клоните и избират единствено зрелите плодове без признаци на щета. Брането на ябълки се прави без присъединяване на хора на всички стадии. Това е бъдещето на земеделието, споделят разработчиците.

Обучен машинен разсъдък проучва външния тип на ябълките и дава команда за отделяне единствено в случай че плодът е с нужната зрялост и без повреди. Работата на платформата в пробната плантация сподели най-висока селективност на системата. Това доста понижава разноските за прибиране на реколтата, като разрешава да се избират единствено най-качествените плодове при всяко прекосяване. Един елементарен човек от улицата не е кадърен на това. А особено подготвените комбайни са необичайност.

Кабелното зареждане разрешава на летящите дронове да работят, до момента в който самата платформа е захранвана. Ако платформата се зарежда от кабел, тогава работата може да продължи безпределно време и, евентуално, даже и в тъмното. За това няма специфични спънки — просто би трябвало да настроите вярно филтрите за настоящото осветяване.

Захващането на ябълките от дроновете се прави посредством вакуумна вендуза с въздушно засмукване. Твърди се, че това минимизира увреждането на плодовете. Набраните ябълки се слагат от дроновете върху лентата на платформата, а от нея плодовете попадат в контейнери за превозване до фабриката за пакетиране.

За своя робот-берач разработчиците са взели платформата Darwin Harvesting Group и са я снабдили с нужното съоръжение, в това число и 8 самостоятелни дрона-берачи. Компанията Tevel чака роботът да получи утвърждение измежду фермерите, които имат остра потребност от работна ръка по време на сезонното прибиране на реколтата.

В умозаключение ще отбележим, че препоръчаното самостоятелно решение за бране на ябълки изисква особено засаждане и оформяне на овощната градина. Това не е повсеместен способ. Дроновете са лимитирани както от дължината на захранващия кабел, по този начин и от дълбочината на навлизане в клоновете заради дължината на тръбата с вендузата. Всъщност градината би трябвало да наподобява като съвсем плоска пергола, а това от своя страна ще понижи добива във връзка с площта за засаждане. И въпреки всичко, в случай че този тип работа се прави без присъединяване на хора, тогава това може да докара до по-ниски цени на продуктите и възстановяване на тяхното качество.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР