Израелската армия обяви засилени удари по контролираната от Хамас ивица

...
Израелската армия обяви засилени удари по контролираната от Хамас ивица
Коментари Харесай

Израел засили бомбардировките над Газа в очакване на сухопътна операция

Израелската войска разгласи засилени удари по следената от " Хамас " линия Газа преди планувана сухопътна инвазия, откакто Пентагонът разгласи, че укрепва бойната подготвеност на американските сили в Близкия изток поради " ескалацията " от Иран и неговите съдружници.


Първата филантропична помощ навлезе в блокираната Ивица Газа в събота, само че 20-те камиона, на които беше позволено да преминат, бяха разказани като „ капка в морето “, поради „ пагубната “ филантропична обстановка за 2,4 милиона цивилни.

Израелските сили направиха безмилостни удари по Газа в отговор на убийствената офанзива на Хамас от 7 октомври.

Кампанията на бомбардировките до момента е умъртвила повече от 4300 палестинци, основно цивилни, съгласно ръководеното от " Хамас " здравно министерство.

Над 40% от всички жилища са развалени или унищожени, съгласно Организация на обединените нации, базирайки се на локалните управляващи, а Израел спря доставката на храна, вода, гориво и електричество.

Сега Израел ще ускори своите бомбардировки, с цел да сведе до най-малко рисковете за войските си, когато стартират сухопътна инвазия, съобщи военният представител адмирал Даниел Хагари.

„ От през днешния ден ускоряваме ударите и минимизираме заплахата “, сподели той. „ Ще увеличим офанзивите и по тази причина приканих жителите на град Газа да продължат да се движат на юг за тяхната сигурност. “

Израел предизвести повече от един милион поданици на северната част на Газа да се реалокират на юг за тяхната сигурност, а съгласно Организация на обединените нации повече от половината население на анклава към този момент е вътрешно разселено.

Въпреки това бомбардировките не престават в южните елементи на Ивицата, като управляващите на " Хамас " оповестяват за девет убити при въздушен удар в Хан Юнес през нощта.

Смята се, че стотици хиляди цивилни остават в и към град Газа на север.

Конфликтът породи опасения от по-широка районна война и Вашингтон съобщи, че ще разположи отбранителни батареи и спомагателни батальони Patriot, с цел да отбрани американските сили.

Пентагонът също по този начин сподели, че уведомява спомагателни войски за вероятно разрастване в района, без да прецизира какъв брой бойци или по кое време могат да бъдат изпратени.


Катар договаря за освобождение на заложници


Израелски командири посетиха фронтовите елементи, с цел да се срещнат с бойците преди дълго чаканата сухопътна интервенция.

„ Ще влезем в Газа “, сподели началникът на щаба генерал-лейтенант Херци Халеви пред една пехотна бригада при посещаване си.

" Газа е гъсто обитаема, врагът приготвя доста неща там - само че ние също се приготвяме за тях ", сподели Халеви.

Наземната инвазия слага безчет провокации за израелските войски, които евентуално ще бъдат изправени пред клопки и тунели на Хамас в гъсто натъпкана градска среда.

Безопасността на над 200 заложници, отвлечени от " Хамас ", е различен усложняващ фактор.

Двама американски заложници бяха освободени по-рано след посредничеството на Катар. Катарските управляващи обявиха, че други заложници могат да бъдат освободени " доста скоро ".

„ Ние поемаме по път, който доста скоро ще докара до освобождение на заложниците, изключително цивилни “, сподели представителят на катарското външно министерство Маджед Ал-Ансари пред немския вестник " Велт ".

„ В момента работим върху съглашение, съгласно което всички цивилни заложници ще бъдат освободени “, добави той.

След договаряния и напън на Съединени американски щати храна, вода и медикаменти, само че без гориво, минаха от Египет в Газа.

След това пропускателният пункт беше затворен и чиновници на Организация на обединените нации предизвестиха, че е належащо доста по-голямо количество помощ.


„ Газа е в отчайваща филантропична обстановка “, се споделя в изказване на пет организации на Организация на обединените нации. " Светът би трябвало да направи повече ", приканиха те.

Среща на върха за мир

На среща на върха в Египет ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за преустановяване на огъня, „ с цел да се постави завършек на този ужасяващ призрачен сън “.

Срещата на върха обаче завърши без взаимно изказване, като западни чиновници желаеха ясно наказание на " Хамас ", а арабските политици разгласиха лична позиция, критикуващо международните водачи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че неуспехът на страните да положат старания да спрат Израел ще докара до непоправими последствия. Ердоган акцентира, че Западът би трябвало да предприеме дейности допустимо най-скоро, с цел да постави завършек на филантропичната покруса, която се случват пред очите на света.

В Газа шокирани поданици споделиха, че не са сигурни къде да отидат или по какъв начин да защитят фамилиите си.

„ Дори и в най-лошите си кошмари в никакъв случай не съм предполагал, че това е допустимо “, сподели Рами Абу Вазна, взирайки се в разрушенията в централния квартал Ал-Захра в Газа.

Мащабът на бомбардировката остави главните системи неспособни да действат, като Организация на обединените нации заяви, че към 40 неразпознати тела са били заровени в всеобщ гроб в Газа, защото хладилните складове са свършили, преди да могат да бъдат разпознати.

От другата страна на границата в израелския кибуц Беери, където бойците на Хамас убиха 10 % от популацията, течеха мерки за погребения в неделя.

70-годишната Роми Голд сподели, че жителите към момента се борят да схванат ужаса на претърпяното.

„ Около нас цели фамилии бяха убити или изклани или изгорени живи “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Подобно на мнозина, той има вяра, че наземното навлизане в Газа „ не може да пристигна задоволително бързо. Трябва да се направи нещо “.

„ Нуждаем се от някаква убеденост, че това няма да се случи още веднъж “, сподели той.

Риск от разгръщане на войната

Конфликтът провокира ново принуждение на Западния бряг, където десетки палестинци бяха убити при израелски набези и офанзиви на заселници.

Израелската войска заяви в неделя, че е умъртвила " терористи " планиращи офанзиви, при въздушен удар против джамията Ал-Ансар в Дженин.

Един човек е бил погубен и трима са ранени при удара, заяви палестинската осведомителна организация Вафа, базирайки се на локалния Червен полумесец.

На северната граница на Израел с Ливан военните продължиха да разменят огън с екстремистката формация " Хизбула ", която заяви, че петима нейни бойци са били убити. Съобщава се също за погубен член на Палестинския ислямски джихад.

Израелските управляващи потвърдиха за трима ранени бойци, единият от които тежко, след изстреляна противотанкова ракета от страна на Хизбула против село Барам. Двама тайландски аграрни служащи също бяха ранени при сраженията.

Западните водачи предизвестиха " Хизбула " да не се намесва в спора, само че групата съобщи, че е подготвена да ускори присъединяване си.

„ Нека бъдем ясни, с развиването на събитията, в случай че се появи нещо, което изисква по-голяма интервенция от наша страна, ще го създадем “, сподели Наим Касем.

Израел изтегля десетки северни общности, а близо 4000 души в Ливан са избягал от граничните региони към южния град Тир. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР